Welke ziektes kent de beukenhaag?

Welke ziektes kent de beukenhaag?

21 maart 2024 | Hans

De beukenhaag is een sterke haagplant die zeer zeker tegen een stootje kan. Er zijn verschillende hagen met groen of rood blad in de zomer en bruine bladeren in de winter. Beukhagen zijn hoge haagplanten die blikdicht zijn. Door de grote bladeren zorgen ze namelijk voor veel privacy. Toch kunnen bij de beukenhaag ziektes opspelen die uw haag flink kunnen bedreigen.

Beukenhaag ziekte

We zetten de belangrijkste beukenhaag ziektes voor u op een rijtje. We vertellen u graag hoe u de ziektes snel kunt herkennen en hoe u deze het beste kunt bestrijden. Door op de hoogte te zijn van de symptomen kunt u snel handelen en de ziektes bestrijden of zelfs voorkomen.

Meest voorkomende beukenhaag ziekten en plagen

De meest voorkomende beukenhaag ziektes zijn bladluizen, spinmijten en meeldauw. Elk van deze ziektes kan de haag aantasten en het is van belang om de symptomen van de beukenhaag ziektes en plagen te herkennen en op tijd te bestrijden.

Beuken bladluis

De meest voorkomende beukenhaag ziekte is de wollige beuken bladluis. Deze kunt u herkennen aan de grote hoeveelheid kleine stippen op de bladeren. Deze stippen beginnen aan de onderkant van het blad. De bladluis zuigt zich namelijk vast aan het blad om het sap te kunnen drinken. Hierdoor vervormen de bladeren.

Wanneer u de ziekte bij uw beukenhaag heeft geconstateerd, raden we aan om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Controleer regelmatig de haag. Het zou namelijk zonde zijn wanneer de bladluis zich heftig heeft verspreidt en de haag flink aantast.

Oplossing voor beuken bladluis: Afspuiten met water

Het bestrijden van beuken bladluis kan op verschillende manieren. Het liefste kiezen we voor het bestrijden via een natuurlijke manier. Zo kunt u de haag afspuiten met water, om de luizen van de bladeren te ontdoen.

Ook kunt u lieveheersbeestjes of larven introduceren aan uw haag. Dit is namelijk de natuurlijke vijand van de bladluis. Mocht de natuurlijke manier niet werken, kunt u ook kiezen voor een bestrijdingsmiddel die 100% milieuvriendelijk is.

Spinmijten

Spinmijten zijn heel klein, waardoor ze soms nauwelijks met het blote oog te zien zijn. Hierdoor zijn ze lastig te ontdekken. Vaak zitten ze onderaan het blad bij de hoofdnerf. Ze drinken, net als de bladluis, het sap van de beukenhaag. De bladeren drogen hierdoor uit en krijgen een zilverachtige gloed op de bovenkant.

Oplossing voor spinmijten: Bestrijden met water en afwasmiddel

Ook deze beukenhaag ziekte kunt u bestrijden met water. U kunt de planten besproeien met water en een kleine hoeveelheid afwasmiddel. Ook zijn er diverse spuitmiddelen waarmee u deze microscopische beestjes kunt bestrijden. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat uw haag er in een mum van tijd weer mooi uitziet.

Meeldauw

Meeldauw is in tegenstelling tot spinmijten en bladluis geen insect die uw beukenhaag kan aantasten. Het is een witziekte die voorkomt bij veel verschillende planten. Deze beukenhaag ziekte is er in twee varianten: echte meeldauw en valse meeldauw.

Echte meeldauw is een witziekte en is eenvoudig te herkennen aan witte vlekken op de bovenkant van de bladeren van de plant. Vervolgens spreidt deze zich uit over het gehele blad. Wanneer de ziekte begint aan de onderkant van het blad, dan is het valse meeldauw. Dit is schimmelpluis die zich vormt aan de onderkant. Aan de bovenkant van de bladeren kunnen vlekken ontstaan, die geel of bruin van kleur zijn.

Oplossing: Bestrijden met een mengsel van water en melk

Deze ziekte is goed te bestrijden. U kunt de aangetaste bladeren verwijderen en de overige meeldauw bestrijden met een plantenspuit gevuld met een mengsel van water en melk. Mochten deze opties niet werken, zijn er ook sterkere bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar.

Mooi en gezond met de juiste verzorging

Over het algemeen is het belangrijk om de beukenhaag regelmatig te inspecteren en goed te verzorgen. Wanneer u een mooie en gezonde haag heeft, is de kans namelijk minder groot dat deze aangetast wordt door ziektes.

Snoei uw beukhaag daarom tweemaal per jaar. Ook bemesting zorgt ervoor dat u de beukenhaag zo goed mogelijk kunt onderhouden. Grijp verder direct in bij de eerste tekenen van ziektes of plagen op uw beukenhaag, zodat deze niet te veel schade oploopt. Zo kunt u zo lang mogelijk genieten van een mooie en gezonde haag.

Populaire beukhagen