Tuin in de stad

Inspiratie voor een (kleine) tuin in de stad

13 december 2023 | Hans

Woont u in de stad? Dan zult u vast ervaren dat een tuin in de stad vaak beschikt over een kleine oppervlakte. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om te zorgen dat u toch van groen kunt genieten in uw tuin. Er zijn verschillende manieren om een kleine tuin efficiënt in te richten. Ontdek hoe u de stadstuin kunt inrichten en kan omtoveren tot een groen paradijs.

Een verticale tuin in de stad

Met verticale bekleding kan je veel meer groen in de tuin creëren dan enkel met horizontale bekleding. Planten en bloemen kunnen op een verticale manier groeien en er wordt geen grondoppervlakten opgeofferd.

Groen in de tuin heeft vele voordelen, zoals het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verminderen van geluidsoverlast. Ook bieden verticale planten de oplossing om meer privacy te creëren. Zeer prettig, zeker wanneer u in de stad woont. Met de volgende planten kunt u heerlijk genieten van uw kleine tuin:

  • Klimop (Hedera) – Klimop kan langs muren, hekken, schuttingen groeien om een groene achtergrond en privacy te creëren.
  • Hangende plantenbakken – Ook hangende planten bieden een geweldige manier om kleur en groen toe te voegen aan muren en schuttingen, zonder plaats in te nemen.
  • Taxus haag (Taxus) – Taxus hagen zijn onderhoudsvriendelijk die goed smal te houden zijn en meer diepte kunnen creëren achterin de tuin.

Elk seizoen genieten van uw tuin in de stad

Wanneer u op zoek bent naar ideeën voor de inrichting van een kleine stadstuin, raden we aan om te kijken naar hoe u uw tuin het gehele jaar door zou willen zien. Ook in het najaar is het namelijk prettig om groen en andere kleuren in de tuin te blijven zien. Groenblijvende hagen of planten zijn hierom van toegevoegde waarde bij de inrichting van een stadstuin.

Gezichtsbedrog – Optisch vergroten

Bij het inrichten van een kleine stadstuin hoort niet te veel poespas. Juist enkelvoud kan ervoor zorgen dat u de tuin optisch kunt vergroten. Met grote voorwerpen in de tuin kan u de tuin groter doen lijken. Dit kan met grote of langwerpige tegels, waardoor de tuin langer of breder lijkt. Het kan ook met een grote bloempot als eyecatcher. Alle aandacht wordt zo naar dit voorwerp getrokken en er wordt een georganiseerde indruk gecreëerd.

Ook dwarse haagjes of een grote spiegel kan zorgen voor gezichtsbedrog en de tuin groter doen lijken. Donkere planten, zoals klimop, zorgen voor meer diepte in de tuin, terwijl lichtkleurige planten zorgen voor meer breedte.

Inspiratie voor kleine buitenruimtes 

Met een tuin in de stad moet er efficiënt omgegaan worden met de beschikbare vierkante meters. Met multifunctionele meubels, horizontale en verticale bekleding en mogelijkheden om de tuin optisch te vergroten, kunt u zorgen voor uw droomtuin in de stad. Zo kunt u elke buitenruimte – groot of klein – omtoveren tot uw eigen groene paradijs.

Onze hagen geschikt voor kleine tuinen