haagplanten in de zomer zo houd u ze mooi

Haagplanten in de zomer: zo houd je ze mooi

14 juni 2023 | Hans

In de zomermaanden hebben haagplanten extra aandacht en zorg nodig om ze mooi en gezond te houden. De hitte en droogte kunnen een uitdaging vormen, maar met de juiste verzorging kunt u ervoor zorgen dat optimaal kunt genieten van uw tuin in de zomer. In dit artikel delen we essentiële tips om je haagplanten te beschermen en te verzorgen tijdens het warme seizoen.

Uw haagplanten water geven is essentieel 

In de zomermaanden hebben haagplanten het maar zwaar met de hitte en droogte. Zorg er daarom voor dat u de planten regelmatig, bij voorkeur in de vroege ochtend of late avond, water geeft. Geef daarbij voldoende water zodat de grond goed vochtig wordt. Een goede vuistregel is om ongeveer 10 liter water per vierkante meter te gebruiken. Let er ook op dat u niet alleen de bovenste laag van de grond nat maakt, maar dat het water diep doordringt tot aan de wortels van de planten.

Bescherm uw hagen tegen de hitte

Naast voldoende water geven is het ook belangrijk om uw haagplanten te beschermen tegen de hitte van de zomerzon. Een goede manier om dit te doen is door mulch rond de planten aan te brengen. Mulch, zoals houtsnippers of compost, helpt de grond vochtig te houden en beschermt de wortels tegen extreme temperaturen. Daarnaast kan het ook onkruidgroei onderdrukken, waardoor uw haagplanten alle voedingsstoffen en water kunnen opnemen. Breng een laag mulch van ongeveer 5-10 centimeter dik aan rond de basis van de planten, maar zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stammen komt. Dit kan namelijk rotting veroorzaken.

Snoei uw tuin regelmatig voor een gezonde groei 

Het is daarnaast belangrijk om uw haagplanten regelmatig te snoeien, vooral tijdens de zomermaanden. Regelmatig snoeien bevordert een gezonde groei en helpt de haagplanten mooi en compact te blijven. Zorg ervoor dat u het juiste gereedschap gebruikt, zoals scherpe snoeischaren of een heggenschaar, om een ​​schone snede te maken en beschadiging van de planten te voorkomen. Voor specifieke snoeitips kunt u de aanbevelingen raadplegen die bij jouw haagplantensoort horen. Over het algemeen is het raadzaam om niet meer dan een derde van de groei per snoeibeurt te verwijderen, om ervoor te zorgen dat de planten gezond blijven.

De essentiële rol van voeding en bemesting

Naast water geven en snoeien is het geven van de juiste voeding en bemesting ook belangrijk voor haagplanten in de zomer. Gebruik daarbij meststof die geschikt is voor haagplanten en volg de aanbevolen dosering op de verpakking. Breng de meststof gelijkmatig aan rond de basis van de planten en vermijd contact met de bladeren om brandwonden te voorkomen. Bemest uw haagplanten bij voorkeur in het vroege voorjaar en de late zomer voor optimale groei en gezondheid.

Optimaal plezier van uw tuin

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je genieten van een prachtige en gezonde tuin gedurende het hele seizoen. Vergeet niet om de specifieke behoeften van uw haagplanten te raadplegen voor de beste resultaten. Geef uw haagplanten de zorg die ze verdienen en geniet van al het moois dat de natuur te bieden heeft!