Eetbare haag in de tuin

Een eetbare haag voor in de tuin

12 april 2024 | Hans

Ontdek de voordelen van een eetbare haag bij u in de tuin. Het is namelijk niet alleen mooi om te zien, ze bieden ook nog eens vele voordelen, zoals biodiversiteit, privacy en natuurlijk: voedsel! Van sappige besjes tot geurige bloemen en aromatische kruiden, een eetbare haag is een mooie en nuttige toevoeging in de tuin en keuken.

Een eetbare haag: een veelzijdige toevoeging in de tuin

Een eetbare haag is een veelzijdige toevoeging aan uw tuin. Er zijn diverse soorten hagen, namelijk ook een groenblijvende eetbare haag. Deze blijft het hele jaar door groen, waardoor u zowel in de zomer als in de winter kunt genieten van uw tuin. Een groenblijvende eetbare haag biedt natuurlijk privacy en bescherming, maar staan tegelijkertijd prachtig in de tuin.

Een culinair paradijs 

Wie had dat gedacht, eetbare haagplanten als onderdeel van uw moestuin. Hoe ideaal is dat. Het is een culinaire toevoeging waar u op elk moment van de dag van kunt genieten. Stelt u zich eens voor, u loopt uw tuin in en plukt wat u op dat moment nodig heeft of simpelweg zin in heeft! Een culinair paradijs, gewoon in eigen achtertuin. Kies bijvoorbeeld voor:

  • Een verse smoothie in de ochtend met bessen of huisgemaakte jam
  • Een heerlijke kruidenthee in de middag
  • Een lekker tussendoortje met verschillende soorten fruit
  • Een mooie toevoeging aan uw dessert met eetbare bloemen

Eetbare haagplanten voor mensen

Goed om te weten is dat niet alle eetbare haagplanten voor mensen geschikt zijn. Veel bessen zijn zeer geliefd onder vogels, maar juist giftig voor mensen en andersom. Er zijn een aantal eetbare hagen die vruchten hebben die u kunnen voorzien van een culinaire toevoeging in uw tuin. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.

De olijfwilg of Zilverbes

De olijfwilg wordt ook wel Zilverbes genoemd. Er groeien namelijk rode bessen aan de takken van deze olijfwilg, die worden gekenmerkt door een zilveren gloed. Rauw zijn deze bessen niet erg lekker en om deze reden worden ze vaak verwerkt in jam of sauzen. Hoe leuk (en lekker) is het, als u uw eigen jam kunt maken.

De Eenstijlige meidoorn

De Eenstijlige meidoorn is erg populair bij vogels en insecten en houdt tevens onnodige gasten op afstand door de scherpe doorns. Deze eetbare haagplant groeit erg breed en is geschikt voor grote tuinen. Van de bladeren kunt u uw eigen thee trekken, die kruidig smaakt. Daarbovenop werkt deze ook nog eens cholesterolverlagend. Ook heeft deze Meidoornhaag rode bessen die kunnen worden gegeten door mensen, in bijvoorbeeld jam of gelei.

De Japanse Bottelroos

De Japanse Bottelroos is zeer geschikt als eetbare haagplant. Hij is zeer populair onder insecten zoals bijen en hommels. Een bottelroos groeit compact en dicht, waardoor het ook nog eens indringers op afstand kan houden. Deze plant beschikt over verschillende eetbare onderdelen voor mensen, zoals de bessen en de bloemblaadjes.

De bessen zijn erg gezond en zijn rijk aan vitamine C. De bloemblaadjes worden vaak gebruikt om smaak en decoratie toe te voegen aan salade of desserts., maar ze worden ook gebruikt om thee mee te zetten. Een veelzijdige eetbare haag dus!

Een levendige en veelzijdige buitenruimte

Er zijn nog veel meer verschillende eetbare haagplanten, die zowel functioneel als decoratief zijn. U creëert een levendige en veelzijdige buitenruimte, voor zowel mens en dier. Kies voor een dichte en compacte eetbare haag en profiteer ook nog eens van privacy. Controleer altijd de groeiomstandigheden bij de aanschaf van een nieuwe eetbare haag, zodat deze bijdraagt aan de esthetiek en functionaliteit in uw tuin!

Eetbare hagen voor in uw tuin