Schimmel beukenhaag bestrijden

Schimmel beukenhaag bestrijden

23 november 2023 | Hans

De beukenhaag is een mooie haagplant die garant staat voor een volle haag in de zomer. Gelukkig is deze stevige heester wel bestand tegen een stootje. Toch zijn er enkele plagen waar de beukenhaag aan kan lijden, zoals schimmel. Maar hoe herkent u de schimmel en wat moet u doen om schimmel bij uw beukenhaag te bestrijden?

Hoe herken ik schimmel bij mijn beukenhaag?

Misschien heeft u opgemerkt dat uw beukenhaag er slapjes bij hangt of dat de bladeren zijn aangetast door witte vlekken. U vraagt zich af hoe dat kan en wat u hieraan kunt doen. Schimmel bij uw beuk haag herkent u aan schimmelvlekken die een witte, gele of bruine kleur hebben. Meestal bevinden de vlekken zich aan de bovenkant van het blad, maar het kan ook onderaan het blad ontstaan.

Belangrijk om te weten: ondanks dat de haagbeuk qua naam veel lijkt op beukenhaag, gaat het echt om een andere haagsoort. Bepaalde ziektes komen zowel bij de beukenhaag als de haagbeuk voor, maar dit is niet bij allemaal het geval.

Verschillende soorten schimmels

In het najaar is er een groot aanbod aan verschillende soorten planten. Dit komt doordat veel tuincentra en tuinzaken hun voorraad aanpassen aan de seizoenen. Het is dus een goede tijd om uw tuin aan te passen of te veranderen. Zo hebben de nieuwe planten de rest van het jaar nog tijd om te wennen aan hun nieuwe plekje.

Echte meeldauw

Wanneer u planten koopt, moet u altijd kijken of ze in het najaar geplant kunnen worden. Niet elke soort kan dat immers aan. Over het algemeen kunt u alle bloembollen in het najaar planten. Denk hierbij aan tulpen, hyacint en narcissen. Ook verschillende groentesoorten kunt u in het najaar planten. U plukt dan de productie van de volgende zomer, zoals bijvoorbeeld wortel, erwt of biet. Plant hierbij wel altijd op tijd, want sommige soorten groentes moet u maanden van tevoren plukken. Kijk dus altijd na hoeveel tijd er verstrijkt voordat de groente oogstbaar is en plan uw aankoop daarna.

Valse meeldauw

Begint de ziekte aan de onderkant van het blad? Dan heeft u te maken met valse meeldauw. Een andere, maar net zo vervelende, plaag. Hierbij vormt schimmelpluis aan de onderkant van de bladeren. Boven op het blad kunt u soms gele tot bruine vlekken zien.

Hoe schimmel bij mijn beukenhaag bestrijden?

Bruine of witte schimmel bestrijden bij uw beukenhaag is relatief makkelijk. Het enige wat u nodig heeft is een mengsel van water en melk. Spuit dit mengsel op de bladeren met een plantspuit. Extreem aangetaste bladeren kunt u verwijderen. Wees wel voorzichtig met het afvoeren van de bladeren, zodat u geen sporen achterlaat in de tuin. Mochten deze maatregelen niet werken, dan zijn er ook sterkere bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar tegen witziekte.

Tips om uw haag gezond te laten groeien

Voorkomen is beter dan genezen. Wilt u graag een mooie beukenhaag, haagbeuk, rode beuk of groene beuk in uw tuin laten groeien? Alles valt of staat met goed onderhoud. Geef uw haag voldoende water en bemest het een keer in het voorjaar om de planten in topconditie te houden.

Ziet u tekenen van een ziekte of plaag? Grijp dan op tijd in. Het is zonde als u uw beukenhaag moet vervangen.

Bestellen bij Haag & Heg

Mocht u nog op zoek zijn naar sterke en gezonde beukenhagen, dan zit bij Haag & Heg goed. In onze eigen kwekerij worden al onze hagen met veel passie gekweekt. Ontdek ons ruime assortiment en bestel eenvoudig via onze webshop.

Gezonde en sterke haag beuken