Groenblijvende bodembedekker

Welke groenblijvende bodembedekkers zijn er?

13 maart 2024 | Hans

Met een groenblijvende bodembedekker kunt u, zowel in de zomer als in de winter, genieten van uw tuin. Het is een prachtige aanwinst in de tuin en het biedt diverse voordelen. Er zijn verschillende soorten groenblijvende bodembedekkers en wij hebben de meest populaire voor u op een rijtje gezet.

Wat zijn groenblijvende bodembedekkers?

Een bodembedekker groenblijvend is een kruipende en laagblijvende plant. Het is ideaal voor het bedekken van kale grond in de tuin en kan helpen om onkruid te onderdrukken. Het zijn vaste planten die ervoor zorgen dat u kunt genieten van een mooie fleurige tuin, zowel in de zomer als in de winter. In de winter behouden deze planten namelijk hun bladeren. Dit betekent dat de planten nooit helemaal kaal worden en het hele jaar door het blad vast houden. Ze groeien snel in de breedte en kunnen op die manier snel gaten opvullen.

Soorten bodembedekkers groenblijvend

Er is een breed aanbod aan groenblijvende bodembedekkers. Wij hebben ons gefocust op de meest populaire soorten bodembedekkers voor in de tuin.  De meeste groenblijvende bodembedekkers zijn over het algemeen gemakkelijk te planten en te verzorgen. De meeste soorten verdragen zowel zon als schaduw, maar sommigen hebben een specifieke voorkeur voor schaduwplekken.

Kleine maagdenpalm (Vinca Minor) 

De kleine maagdenpalm is één van de best bloeiende wintergroene bodembedekkers. Het is een laag groeiende plant die een groen ‘tapijt’ vormt over de grond. Door de sterke stengels en de dichte opvulling krijgt onkruid geen kans. Hierdoor is het een populaire groenblijvende bodembedekker.

Deze winterharde bodembedekker blijft ook in de winter mooi groen. Maagdenpalm groeit het mooiste in licht schaduwrijke gebieden en heeft weinig onderhoud nodig. De kleine maagdenpalm beschikt over glanzende, donkergroene bladeren en in het voorjaar bloeien er aantrekkelijke bloemen. Er zijn meerdere soorten van de kleine maagdenpalm, waardoor de bloemkleuren kunnen variëren. Vaak hebben de bloemen een grootte van ongeveer 2 cm en bestaan de kleuren uit blauw, paars of wit.

De kleine maagdenpalm houdt van een natte bosgrond en kan schaduw goed verdragen. Om deze reden wordt deze plant in veel onderhoudsarme tuinen gebruikt. De plant heeft weinig onderhoud nodig. U hoeft ze enkel water te geven tijdens droogte en deze één keer per jaar te snoeien.

Schaduwkruid (Pachysandra terminalis)

Schaduwkruid is een klassieke bodembedekker en staat ook wel bekend als dikkemanskruid. In veel tuinen komt deze kruidachtige, geurende bodembedekker terug. Zoals de naam al doet vermoeden groeit deze plant het liefst in de schaduw. De bladeren zijn stevig, donkergroen van kleur en blijven het gehele jaar groen. Ook schaduwkruid kan snel groeien en vormt een prachtig groen tapijt over de bodem. Door de snelle groei heeft onkruid geen schijn van kans.

Deze groenblijvende bodembedekker staat het liefste in de schaduw of halfschaduw. Het heeft een goed doorlatende, licht vochtige en voedselrijke bodem nodig. Plaats daarom deze plant op een plaats in de tuin met een goede afwatering. Het is een winterharde bodembedekker, wat betekent dat de plant ook in de winter beschikt over prachtige donkergroene bladeren. In het voorjaar, rond maart of april, verschijnen er kleine witte bloemetjes.

De plant heeft weinig onderhoud nodig. Wanneer u vindt dat de plant te hoog wordt, kunt u deze het beste in het voorjaar snoeien. Deze plant is zeer geschikt in tuinen met bomen en goed te combineren met andere planten.

Priemvetmuur (Sagina subulate)

Priemvetmuur is een veelzijdige bodembedekker in de tuin. Het wordt vaak toegepast als bodembedekker langs paden en in Oosterse tuinen. Het is een alternatief voor mos, maar in tegenstelling met mos, bloeien bij deze plant kleine witte bloemetjes.

Deze bodembedekker wintergroen staat het liefst in de zon of halfschaduw. Ze hebben een licht vochtige waterdoorlatende bodem nodig om zo mooi mogelijk te groeien. Het is een zeer stevige plant, waardoor het ook mogelijk is om voorzichtig over de begroeiing heen te lopen. Het is een onderhoudsvriendelijke bodembedekker met een fijne bladstructuur. Daarnaast heeft hij maar weinig onderhoud nodig en krijgt u een prachtig groen landschap in de tuin.

Een prachtige onderhoudsvriendelijke tuin

Er zijn onwijs veel soorten bodembedekkers en de reeds benoemde zijn ze zeer zeker niet allemaal. Zo bestaat er ook nog de wintervaste Japanse spierstruik, genaamd Anthony Waterer’. Deze plant wordt nooit hoger dan 1 meter en komt mooi tot zijn recht als bodembedekker. Winterharde bodembedekkers zijn zeer populair onder tuiniers, omdat het zorgt voor een prachtige volle, onderhoudsvriendelijke tuin.