wanneer beter geen haag planten

Wanneer kan ik beter geen haag planten?

11 augustus 2023 | Hans

Een haag kan privacy bieden, een tuin transformeren en een erfscheiding creëren. Een leuk idee natuurlijk, maar het planten van een haag valt in de praktijk nog niet mee. Verschillende factoren kunnen namelijk invloed hebben op de groei en het onderhoud van uw haag. Zo zijn er situaties waarbij u uw haag beter niet kunt planten. Wachten op het juiste moment is daarbij vaak de beste keuze. Waarom dat zo is, en wanneer dat dan is, leest u in dit artikel!

De uitdagingen van hitte in extreem warme zomers

Hoewel de zomer een populaire tijd is om in de tuin te werken, kan het planten van een haag tijdens een periode van extreme hitte tevens problematisch zijn. Jonge planten hebben moeite om voldoende water vast te houden en kunnen snel uitdrogen als ze worden blootgesteld aan felle zonnestralen en hoge temperaturen. Als u toch besluit om tijdens de zomer te planten, zorg dan voor voldoende schaduw en regelmatige bewatering om oververhitting te minimaliseren.

Maak de juiste seizoenskeuze voor het planten van de haag

Bij het planten van een haag is het van belang dat u het meest optimale seizoen uitkiest. Zo kan een haag planten tijdens de wintermaanden problematisch zijn. De koude temperaturen en bevroren grond maken het moeilijk voor planten om goed te wortelen. Planten die in de winter worden geplant, hebben vaak meer moeite om voldoende water en voedingsstoffen op te nemen, wat hun groei belemmert.

Als u een gezonde en levendige haag wilt, is het beter om te wachten tot de lente of de herfst, wanneer de bodem warmer is en de haagplanten gunstigere omstandigheden hebben om te groeien.

Slechte drainage: Het gevaar van een te natte bodem

Nog een situatie waarbij u beter kunt wachten met het planten van uw haag is wanneer u te maken heeft met slechte drainage: overtollig water dat slecht afgevoerd kan worden uit de bodem. Op die manier blijft er te veel vocht in de bodem en dit kan leiden tot het verstikken van de wortels en rotting.

Voordat u dus een haag plant, is het essentieel om de bodemgesteldheid van uw tuin te beoordelen. Als u merkt dat de bodem snel verzadigd raakt na regenval en langzaam droogt, is het verstandig om eerst aan de drainage te werken voordat u uw nieuwe haag plant. Het aanleggen van afwateringsgoten of het verhogen van het plantbed kan helpen om overtollig vocht af te voeren en een gezonde omgeving voor uw haag te creëren.

Kies het juiste moment voor een prachtige haag

Het planten van een haag is een investering in de toekomst van uw tuin. Het kiezen van de juiste timing is daarbij van uiterst belang om ervoor te zorgen dat uw haag de best mogelijke start krijgt en zich optimaal kan ontwikkelen in uw tuin.

Echter, naast timing is het kiezen van de juiste haagplanten tevens belangrijk. Onze tip: Winterharde haagplanten. Alle haagplanten bij Haag & Heg zijn in meer of mindere mate winterhard. Dit betekent dat onze planten alle seizoenen, zo ook de winter, mooi en sterk blijven. Ontdek ons assortiment!

Een paar van onze winterharde haagplanten