vlinders in de tuin

Vlinders in de tuin: Tips voor een aantrekkelijk tuinontwerp

23 augustus 2023 | Hans

Heeft u ooit nagedacht over hoe u uw tuin kunt omtoveren tot een plek vol kleurrijke vlinders? Het is niet alleen mooi om naar te kijken, maar het laat ook zien dat uw tuin gezond is. Om vlinders in de tuin te krijgen, is het belangrijk dat u een aantrekkelijk en bloeiend tuinontwerp creëert om hun aandacht te trekken. Ontdek hier hoe u uw tuin zo kunt inrichten dat vlinders zich er thuis voelen en u kunt genieten van hun vrolijke gefladder!

Kies de juiste bloemen waar vlinders dol op zijn

Het kiezen van de juiste bloemen en planten is eerste stap om vlinders in de tuin te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan Inheemse planten. Deze planten zijn een natuurlijke traktatie voor vlinders, omdat ze gewend zijn aan de bijbehorende omgeving. Bloemen zoals lavendel, vlinderstruik, zonnehoed en salie zijn daarbij fantastische keuzes. Zorg ervoor dat u verschillende soorten planten hebt die op verschillende tijden bloeien. Zo hebben vlinders altijd iets te eten. En wist u dat vlinders dol zijn op felgekleurde bloemen? Dat maakt het voor hen makkelijker om hun eten te vinden.

Creëer verschillende hoogtes en verstopplekjes in uw tuin

Vlinders houden van avontuur in uw tuin. Dat betekent dat u niet alleen lage planten moet hebben, maar ook hoge struiken en zelfs bomen. Op die manier hebben ze veel plekken om rond te hangen. Denk aan uw tuin als een soort speeltuin voor vlinders. Als u verschillende lagen planten hebt, geeft u ze ook schuilplaatsen. Denk aan kleine hoekjes waar ze zich kunnen verstoppen als het regent of waait. U kunt ook waterbakjes neerzetten met wat zand erin. Vlinders drinken uit die bakjes en nemen mineralen op, wat goed voor ze is.

Maak van uw tuin een schone en veilige omgeving 

Hier is een geheim: vlinders haten pesticiden. Pesticiden zijn een soort chemische stoffen die insecten doden. Als u geen pesticiden gebruikt, helpt u niet alleen de vlinders, maar ook andere insecten die uw tuin levendig te houden. Bovendien kunt u nadenken over wat extra's, zoals een vlinderhuis. Hier kunnen ze rusten als het weer een beetje te wild wordt. Het is als een hotel voor de vlinders!

U kunt ook hoekjes in uw tuin maken waar vlinders zich veilig voelen. Denk aan plekjes met planten die dicht op elkaar groeien, of stapels stenen waar ze onder kunnen kruipen. Op die manier voelen vlinders zich veilig en zullen ze sneller terugkeren naar deze vertrouwde omgeving!

Maak een feestje van uw tuin voor vlinders

Bloemen met paarse, roze of witte bloemen zijn een favoriet van veel vlindersoorten. Bij Haag & Heg kunt u deze kleurrijke bloemen vinden. Zo hebben wij in ons assortiment bijvoorbeeld de Rhododendron Catawbiense 'Boursault', Heesterganzerik Abbotswood en de Weigela 'Bristol Ruby'. Daarnaast zijn bloemen met een zoete geur, zoals onze Japanse Bottelroos, een ware magneet voor vlinders. Door een mix van deze en andere bloemen in uw tuin te planten, zorgt u ervoor dat er altijd een feest van kleur en nectar beschikbaar is om vlinders te verwelkomen en te voeden.

Aantrekkelijke haagplanten voor vlinders