een heg op erfscheiding

Een heg op erfscheiding

25 januari 2023 | Hans

Bent u op zoek naar wat meer beschutting of wilt u gewoonweg uw erf of tuin wat opleuken? Dan kunt u er voor kiezen om een heg op erfscheiding te plaatsen met kleurrijke haagplanten van Haag & Heg. Deze zorgen voor een stralende en verzorgde uitstraling van uw erf en u kunt er jarenlang van genieten. In dit blog geven we een aantal tips en adviezen over het plaatsen en opleuken van een heg op erfscheiding.

Waarom kies ik voor een heg op erfscheiding?

Wanneer u hagen of heggen wilt planten, is het belangrijk om te weten welke soort u wilt. Er zijn verschillende soorten hagen, zoals beukenhagen, lijsterbes-hagen en coniferenhagen. Heggen zijn er in verschillende soorten, zoals leivormige heggen, struikheggen en boomheggen.

Hagen en heggen planten in het najaar is het beste tijdperk, omdat de planten dan minder water nodig hebben om te overleven. Ze kunnen ook beter wortelen in de koudere grond. Dit komt omdat de planten in het najaar meer tijd hebben om te wennen aan de nieuwe omgeving. Ook is de zonnestraling in het najaar minder hevig, waardoor de planten minder stress ervaren. Hierdoor zullen de planten beter groeien en zich sneller aanpassen aan de nieuwe omgeving. Dit betekent zoals gezegd dat ze minder kans hebben op ziektes en schimmels.

Vind de mooiste aankleding voor uw schutting bij Haag & Heg

In het najaar is er een groot aanbod aan verschillende soorten planten. Dit komt doordat veel tuincentra en tuinzaken hun voorraad aanpassen aan de seizoenen. Het is dus een goede tijd om uw tuin aan te passen of te veranderen. Zo hebben de nieuwe planten de rest van het jaar nog tijd om te wennen aan hun nieuwe plekje.

Alle seizoenen plezier van uw heg

Veel haagplanten bij ons zijn winterhard, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Dit betekent dat ze tegen de koude temperaturen van de winter bestand zijn. Sommige daarvan, zoals een Portugese laurier of een Taxus media, zijn ook nog eens wintergroen: ze behouden al hun kleuren in de winter. Op deze manier geniet u het hele jaar door van uw heg.

Heg op erfscheiding: houd hier rekening mee

In het najaar is er veel werk te verzetten in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan het oogsten van groentes en fruit, maar ook aan het snoeien van bomen en struiken. Het is daarnaast een goede tijd om borders toe te voegen of te veranderen. Als u meer informatie nodig heeft over tuinieren in het najaar, kunt u terecht bij een tuincentrum of tuinzaak in uw buurt.

Controleer op regels en uitzonderingen

Aan het plaatsen van een heg op erfscheiding hangen een aantal regels maar ook uitzonderingen. Bijvoorbeeld over de hoogte en afstand haagplanten ten opzicht van de erfscheiding. Dit kan echter per gemeente verschillen. Controleer daarom eerst bij uw gemeente wat de regelgeving is voor het plaatsen van een heg op erfscheiding.

Overleg met uw buren

Het ongewenst plaatsen van een heg of schutting is één van de meest voorkomende oorzaken voor een burengeschil. Maak daarom eerst uw wensen kenbaar en peil bij uw buren hoe zij er tegenaan kijken dat u een heg op erfscheiding wilt plaatsen. Door het maken van afspraken hierover met uw buren, worden eventuele miscommunicaties en problemen vermeden. Liever een goede buur, dan een verre vriend.

Vraag hulp

Komt u samen met uw buren niet aan uit? Vraag dan hulp aan een buurtbemiddelaar of een mediator. Zij kunnen het gesprek met uw buren in goede banen leiden en helpen jullie bij het vinden van de juiste oplossing. Een voorwaarde voor buurtbemiddeling is wel dat beide partijen er vrijwillig aan mee willen werken.  

Hagen voor een erfscheiding