een buxus verplaatsen hoe wat wanneer

Een buxus verplaatsen: hoe, wat en wanneer?

25 mei 2023 | Hans

Zoals elke tuinliefhebber weet, kan het verplaatsen van planten een uitdagende klus zijn. Een veelvoorkomende struik in de tuin die vaak verplaatst moet worden, is de buxus. Buxussen zijn populaire struiken vanwege hun dichte bladerdek en veelzijdigheid. Het verplaatsen van een buxus vereist echter enige zorgvuldigheid en planning om het niet te beschadigen. Lees in dit artikel hoe, wat en wanneer u het beste een buxus kunt verplaatsen.

Hoe verplaats je een buxus?

Een buxus verplaatsen is niet moeilijk, maar u moet wel voorzichtig te werk kan. U kan anders de wortels beschadigen. Graaf eerst een kuil rondom de buxus, ongeveer 30 cm van de stam en net zo diep als dat de wortelkluit zich bevindt. Graaf onder de wortelkluit door en probeer de wortels daarbij niet te beschadigen. Graaf zo diep mogelijk om ervoor te zorgen dat u zoveel mogelijk wortels meeneemt. Wrik nu de buxus voorzichtig los en probeer hem eruit te trekken. Plaats de buxus meteen in een kruiwagen en verplaats het naar de gewenste nieuwe locatie.

Wat heb je nodig om een buxus te verplaatsen?

U hebt niet veel gereedschappen of materialen nodig om een buxus te kunnen verplaatsen. Een spade, een schop, een kruiwagen, mest en water zijn de enige benodigdheden. De spade en schop gebruikt u om de kuil te graven en onder de wortelkluit door te gaan. De kruiwagen gebruikt u om de buxus eenvoudig van de ene locatie naar de andere locatie te verplaatsen. Mest en water zijn daarnaast van belang om de kwaliteit van de grond te bevorderen waar de buxus geplaatst gaat worden. De buxus zal op deze manier optimaal wortelen op zijn nieuwe locatie.

Wanneer is het tijd voor het verplaatsen van een buxus?

Het najaar of het vroege voorjaar is de beste tijd om een buxus te verplaatsen. In deze tijden is de buxus namelijk in rust doordat de buxus minder energie nodig heeft om te herstellen en zal hij sneller integreren op zijn nieuwe locatie. Verplaatst u de buxus in het voorjaar? Houd er dan rekening mee dat u dit doet voordat hij begint uit te lopen.

Houd rekening met de zomermaanden

Mocht het echt niet anders kunnen, dan kunt u de buxus ook in de zomer verplaatsen. Houd er in dit geval wel rekening mee dat de buxus meer water nodig heeft om te herstellen en dat de bladeren kunnen verbranden in de zon. Niet de meest ideale optie, maar wel een mogelijkheid.

Vindt uw nieuwe buxus in ons assortiment

U kunt uw huidige buxussen verplaatsen, maar u kunt er ook voor kiezen om een nieuwe buxus aan te schaffen. Neem daarvoor eens een kijkje in ons assortiment. Bij Haag & Heg vindt u onder andere een palmboom buxus, de Japanse hulst (een alternatief voor een buxus) en verschillende Taxus hagen, zoals de Taxus Baccata en de Taxus media Hillii, die vergelijkbaar zijn met een buxus. Op die manier kunt u uw tuin vernieuwen met planten en genieten van een frisse en gezonde tuin!

Onze verschillende buxussoorten