Inbraakwerende hagen

De kans op inbraak verminderen met hagen

22 februari 2024 | Hans

Het planten van hagen rondom uw woning kan zeer zeker helpen om het risico op inbraak te verminderen. Het is belangrijk om uw woning zoveel mogelijk te beveiligen, omdat op deze manier, zowel financiële als emotionele, schade voorkomen kan worden. Inbraakpreventie rondom het huis is belangrijk en wij raden aan om te beginnen met het beveiligen van de tuin.

Het afschrikken van potentiële indringers

Inbrekers gaan graag te werk via de achterzijde van de woning. Ze zijn dan veel minder zichtbaar vanaf de openbare weg, waardoor voorbijgangers de inbreker niet goed kunnen zien. Een dichte haag of struik kan een potentiële indringer afschrikken, omdat het moeilijker is om ongezien dichtbij het huis te komen. Het biedt een natuurlijke barrière die het moeilijker maakt om ongezien binnen te dringen. De haag dient wel te beschikken over een dichte groeivorm. Het is namelijk zonde als de haag in de winter zijn doel voorbij gaat.

Een dichtbegroeide haag kan tevens zorgen voor meer privacy, waardoor eventuele voorbijgangers niet naar binnen kunnen gluren en er lastiger te zien is of er wel of niet iemand thuis is. Dit kan het lastiger maken voor inbrekers om dit vast te stellen en hen ontmoedigen om bij jouw woning in te breken.

Het beperken van toegangspunten

Kwalitatieve dichtbegroeide hagen kunnen een barrière vormen, zodat de toegangspunten naar het huis kunnen worden beperkt. We raden hierbij aan om dit te combineren met andere hekken of poorten, zodat de toegang wordt beperkt. Een stevig en goed vergrendeld hek of poort is hierbij aan te raden, naast de haag.

Bij het plaatsen van de haag, dient er rekening gehouden met de plek waar deze komt te staan. Zorg er voor dat de haag niet te dicht bij ramen of deuren wordt geplaatst. Anders kunnen de hagen gebruikt worden als dekmantel voor de inbrekers en schiet de haag aan zijn doel voorbij.

Haagstruiken die inbraken kunnen verminderen

Er zijn natuurlijk vele verschillende soorten hagen. Er zijn speciale inbraakwerende hagen, die beschikken over doorns en dichtbegroeid zijn. Met een dichte groeivorm en doorns, kan een haag ervoor zorgen dat niemand meer dicht bij uw woning kan komen, wat de kans op een inbraak aanzienlijk kan verminderen.

Vroeger werden, de hierboven beschreven hagen, gebruikt op het land. Ze konden er namelijk voor zorgen dat het vee niet van het land kon ontsnappen. Tegenwoordig zijn ze steeds vaker te zien in tuinen, om (onder andere) de kans op inbraken te verkleinen.

Andere beveiligingsmaatregelen

Inbraakwerende hagen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op andere beveiligingsmaatregelen. Het combineren van verschillende maatregelen kan inbrekers ontmoedigen en hierdoor de kans op inbraak verminderen. Zorg voor een fysieke barrière rondom het huis, maar zorg ook zeker voor andere maatregelen om extra beveiliging te bieden. Zorg voor goede sloten, alarmsystemen, camera’s en sensor verlichting.

Door al deze aspecten te combineren, kan er een uitgebreide en effectieve beveiligingsstrategie gecreëerd worden en kan de kans op inbraak worden verminderd. Tevens kan jij op deze manier heerlijk ontspannen in de tuin met privacy en een prachtig mooie groene haag, in alle seizoenen!