nieuwe planten water geven hoe pak je dat aan

Nieuwe planten water geven: hoe pak je dat aan?

24 april 2023 | Hans

Nieuwe planten water geven is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van uw planten en is daarnaast essentieel voor hun groei. Het kan echter soms lastig zijn om te bepalen hoeveel water planten nodig hebben, vooral als het gaat om nieuwe planten. Hieronder volgen enkele tips en richtlijnen om u te helpen het wateren van nieuwe planten onder de knie te krijgen.

Hoeveel water moet ik nieuwe planten geven?

Voordat u begint met het bewateren van uw planten, is het belangrijk om te begrijpen hoeveel water de nieuwe plant nodig heeft. Dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals de grootte van de pot, de soort plant en de omgevingstemperatuur. In het algemeen hebben nieuwe planten meer water nodig dan oudere planten omdat hun wortels nog niet volledig ontwikkeld zijn. Een goede vuistregel, die doorgaans gebruikt wordt, is om de plant water te geven als de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt.

De meest gemaakte fout

Wat men vaak denkt bij nieuwe planten, is dat deze veel en regelmatig water nodig hebben om te groei te stimuleren. Dit heeft vaak tot gevolg dat er té veel water wordt gegeven. Te veel en te vaak water kan echter leiden tot wortelrot en andere problemen. Het is beter om de plant in één keer voldoende water te geven dan meerdere keren kleine hoeveelheden.

Zo weet u of u uw nieuwe planten voldoende water geeft

Er zijn een aantal manieren om te controleren of je u uw nieuwe planten voldoende water geeft. We zetten ze voor u op een rijtje:

  • Steek een vinger in de grond te steken en voel hoe vochtig de grond is. Als de grond vochtig aanvoelt, is het niet nodig om water te geven. Als de grond droog aanvoelt, geef dan water tot de grond volledig verzadigd is.
  • Kijk hoe de plant reageert op het water. Als de plant blijft verwelken, zijn de wortels waarschijnlijk te nat zijn en is er minder water nodig. Als de bladeren echter beginnen te krullen, kan dit een teken zijn dat de plant te weinig water krijgt.
  • Controleer het gewicht van de pot. Als de pot zwaar aanvoelt, betekent dit dat er nog voldoende water in zit en is het niet nodig om water te geven.
  • Gebruik een vochtmeter. Dit is een apparaat dat u in de grond van de plant kunt steken om het vochtgehalte te meten. Dit kan vooral handig zijn als je planten hebt die verschillende hoeveelheden water nodig hebben.

Dit is de beste tijd om te bewateren

Het is ook belangrijk om te weten wanneer de beste tijd is om de plant water te geven. Het is over het algemeen het beste om 's ochtends of 's avonds water te geven, omdat de temperatuur dan lager is en er minder kans is dat het water snel verdampt. Probeer water te vermijden tijdens de heetste uren van de dag, omdat dit kan leiden tot verbranding van de bladeren.