Taxus_snoeien

Taxus snoeien

5 oktober 2017 | Hans

Taxus baccata haag is een langzaam groeiende plant. Veel mensen vinden het daarom bijna te zonder om hun Taxus te snoeien. Maar toch heeft een Taxushaag zo’n twee keer per jaar een snoeibeurt nodig: in juni en augustus of september. Als je nog een jonge Taxus hebt is het slim om aan het begin alleen aan de zijkanten te snoeien, zo krijgt de Taxushaag de kans om de hoogte te groeien die je uiteindelijk wenst en wordt de haag wat dichter.

Goed gereedschap is het halve werk bij het snoeien van een taxus

Om de stevige plant Taxus te snoeien is een goede scherpe snoeischaar, een takkenschaar of misschien zelfs een elektrische snoeizaag een must. Om ervoor te zorgen dat een taxus genoeg zonlicht krijgt, kun je een Taxus het best in een punt snoeien, dus onderin breder en bovenin smal.

Hoe een taxus snoeien

Maar nu is de vraag: krijg je nu een super strakke haag? Het lijkt zo simpel maar dat is het zeker niet. Je hebt niet alleen maar het juiste gereedschappen nodig, maar je hebt ook voor het snoei van een Taxus vakkennis en gevoel nodig. Dat wil niet zeggen dat je het niet kunt leren. Om een mooie strakke haag te krijgen is het belangrijk met enkele zaken rekening te houden:

1.             Het is erg belangrijk dat je scherp en goed verzorgd snoeigereedschap gebruikt. Hiermee wordt het snoeien van je haag meteen een stukje makkelijker en ontstaat er zo min mogelijk schade aan de plant die je snoeit.

2.             Begin altijd eerst de beide zijkanten van de Taxus en tot slot de bovenkant.

3.             Voor een mooie strakke haag te krijgen, kun je een draad gebruiken. Span een draad langs de haagplant en houd tijdens het snoeien altijd de draad in de gaten om een mooie strak resultaat te krijgen.

4.             Draag tijdens het snoeien handschoenen en stevige schoenen met een ruwe zool, ook is een veiligheidsbril geen overbodige luxe. Draag ook tijdens het snoeien een lange broek en een trui die nauw aansluit. Als je met een heggenschaar met snoer gaat werken, hang dan de kabel over je schouder.

5.             Het beste bij bewolkt weer of ’s avonds snoeien. Snoeien bij zonnig weer wordt afgeraden, aangezien de kans bestaat dat de nieuwe blaadjes verbranden.

Goed voor de medicijnen

De taxushaag die bij veel Nederlanders in de tuin staat blijkt niet alleen nuttig als afscheiding van de tuin, er schuilt zelfs een medicijn tegen kanker in. Het snoeiafval van de taxus wordt tot en met november zelfs in 70 gemeenten ingezameld, om het vervolgens te verwerken tot medicijn.