Wanneer_tuin_winterklaar_maken

Wanneer kan ik de tuin winterklaar maken?

25 september 2018 | Hans

Helaas kunnen we niet het hele jaar genieten van terrasweer en gaan ze dagen langzaam weer afkoelen. Gelukkig hebben de vier seizoenen wel hun charmes. Echter komt er wat werk bij kijken als u een tuin met begroeiing heeft. Elke tuin dient immers winterklaar gemaakt te worden, zodat de planten voorbereid worden op de koude maanden en in het voorjaar weer kunnen opbloeien. Wij delen tips over wanneer u uw tuin winterklaar kunt maken.

Winterklaar in oktober

Als tuinexperts het over één ding eens zijn, dan is het de periode waarin een tuin het beste winterklaar kan worden gemaakt. Het hangt voornamelijk af van een combinatie van huidige en voorspelde temperatuur en neerslag. De tijd heeft geleerd dat de maand oktober het meeste overeenkomt met de beste omstandigheden. Het is belangrijk dat er geen vorst in de grond zit en voorlopig ook nog niet gaat komen, maar het mag ook niet te warm zijn. Tevens mag de grond niet te droog maar ook niet te nat zijn. Het kan voorkomen dat de temperatuur in oktober nog 20 graden aantikt, in dat geval is het beter om het winterklaar maken van de tuin nog even uit te stellen. De beste temperatuur ligt tussen de 5 en 10 graden. In het geval van vorst voorspellingen in oktober kunt u het beste in september alvast gaan beginnen. Wees dus flexibel en kijk goed naar de weervoorspellingen.

Start in september met hagen winterklaar maken

De meeste hagen dienen in het najaar gesnoeid te worden om zo voorbereid de winter in te gaan. Echter is de perfecte periode om hagen te snoeien veelal in september. Mede dankzij deze reden is het winterklaar maken van de tuin niet een taak die u in één dag af kan handelen. Het gaat verspreid over meerdere dagen, omdat verschillende planten verschillende voorbereidingen vereisen. Wanneer een haag gesnoeid wordt in september heeft deze voldoende tijd om de snoeiwonden te herstellen en sterk de winter in te gaan. Wanneer u een haag heeft en u bent in oktober bezig met de tuin winterklaar maken, vergeet dan niet om al het afgevallen herfstblad wat in uw tuin ligt naar de haag te vegen in plaats van weg te gooien. Dit bladerdek zorgt voor een beschermend én voedend dekentje voor de haagkluit. Controleer vooraf wel de kwaliteit van het blad, want wanneer deze schimmel bevat kan dit in sommige gevallen uw haag aantasten.

Klaar voor het voorjaar

Wanneer u in het najaar zorgt dat uw tuin winterklaar wordt gemaakt, zult u in het voorjaar genieten van een prachtige tuin. U heeft alle voorjaarsplanten en bloembollen al tijdig geplant, zodat deze tegen het aanbreken van het voorjaar kunnen gaan uitlopen en bloeien. Tevens is uw haag in toom gehouden tijdens de wintermaanden, zodat deze in het voorjaar weer kan gaan uitschieten.

Winterharde hagen: