Beukenboom_snoeien_wanneer

Beukenboom snoeien, wanneer kan dat?

22 maart 2018 | Hans

Uw Beukenboom snoeien, wanneer doet u dit het best? Voor we hier meer over vertellen eerst iets meer over het verschil tussen de beuk en de haagbeuk. Haag-Heg is gespecialiseerd in hagen en heggen en er wordt wel eens gedacht dat de haagbeuk een tot haag gesnoeide variant van de beuk is. In werkelijkheid gaat het om twee verschillende families. In ons assortiment vindt u de Groene Beuk ( Fagus Sylvatica) en de Rode Beuk ( Fagus sylvatica Atropunicea). Deze beuken hebben 4-10 centimeter grote bladen met geen gegolfde bladrand. Bij de Rode Beuk kleuren deze in de herfst naar oranje/bruin en blijven aan de takjes zitten tot jong lenteblad ze er in het voorjaar uitduwen. De Groen Beuk verliest zijn blad. Beide soorten behoren tot de familie Fagaceae, waarbij Faga staat voor ‘Beuk’ een van nature in Europa voorkomende boom. De haagbeuk (Carpinus betulus) is een afstameling van de berkenfamilie. De haagbeuk is eenhuizig. Dit wil zeggen dat de plant zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen draagt die in april en mei bloeien. De ovale bladeren hebben een dubbelgezaagde rand. Beide soorten zijn geschikt om als haag te planten.

De beukenboom snoeien wanneer deze tot boom uitgroeit heeft als doel de boom te helpen om gezond en in vorm te blijven, o.a. door het weghalen van oude en dode taken. Een haag wordt om dezelfde reden gesnoeid, maar toch zijn er verschillen.

Beukenboom snoeien wanneer het een haag is

De familieleden van de berk- en beukenboom snoeien wanneer we deze tot haag willen laten uitgroeien heeft primair als doel om tot volheid te komen en in secundair om tot hoogte te komen. We kunnen hiervoor wat vaker snoeien, mits we op de juiste manier en in de juiste maanden snoeien.

Kan ik mijn beukenboom snoeien wanneer ik dat wil?

Regelmatig snoeien is nodig om tot mooie volle hagen te komen. Door te snoeien ontstaan nieuwe zijtakken waardoor de haag vol wordt. Wacht dus niet met snoeien tot de haag de juiste hoogte heeft. Hij zal wel hoog zijn, maar niet dicht. De Beuk en Beukhaag zijn dankbare planten, makkelijk in onderhoud, en dienen gesnoeid te worden om een mooie volle haag te krijgen, maar dat wil niet zeggen dat u deze familieleden van de berken- en beukenboom kunt snoeien wanneer u dat wilt. Jonge Rode Beuken behouden hun afgestorven blad tot eind april wanneer het nieuwe blad uitloopt. Daarom zijn ze bijzonder geschikt voor een dichte, hoge haag, maar kunt u ze niet te laat in het seizoen snoeien. Snoei ze voor de laatste keer vóór september. De Groene Beuk of Haagbeuk verliest zijn blad, maar om tot een volle haag te komen heeft ook deze op tijd zijn rust nodig en is te laat snoeien in het seizoen nadelig. Hij kan wel iets later gesnoeid worden. Wij raden aan om twee keer per jaar te snoeien: tussen april en half september. Zo wordt de haag mooi vol en blijft deze strak in model. In het voorjaar kunt u de haag na de snoeibeurt wat mest geven.

Onze beukenbomen