Beukenhaag_sterk_terugsnoeien

Beukenhaag sterk terugsnoeien

15 maart 2018 | Hans

Laten we eerste een kijken wat we precies bedoelen met de beukenhaag. Deze wordt vaak verward met de haagbeuk, maar ze zijn niet gelijk. Beide soorten hebben we in ons assortiment en ze zijn als volgt te herkennen: De Rode Beuk ( Fagus sylvatica Atropunicea) is een boom die veel gebruikt wordt voor het maken van tussen de 80 en 400 cm. Het blad loopt uit in eind april of begin mei. In de herfst kleurt het bladerdek oranje. In de winter blijven enkele verdorde blaadjes hangen, tot de bloeiperiode weer aanbreekt. De haagbeuk (Carpinus betulus) heeft heldergroen blad dat de haag tijdens de winter verliest. Naast bladverlies in de winter is het blad ook anders. Het is niet glad zoals bij de Rode Beuk, maar ‘dubbelgezaagd’; er zijn allemaal tandjes te zien. Zowel beuk als haagbeuk worden veel als haag aangeplant. Spraakverwarring ligt op de loer, maar met de beukenhaag wordt de Rode Beuk bedoeld. De beukenhaag sterk terugsnoeien is geen probleem, mits u een aantal regels in acht neemt.

Waarom de beukenhaag sterk terugsnoeien?

Het doel van een beukenhaag is dat de haag mooi vol wordt. Daarom worden jonge hagen in de eerste jaren van hun leven steeds weer teruggesnoeid. Dit stimuleert de plant om onderaan nieuwe vertakkingen te maken wat zorgt voor een mooi gesloten haag. Om dit effect te bereiken zijn twee snoeibeurten per jaar nodig. Eenmaal voor de langste dag van het jaar en eenmaal in september. Tussendoor kunt u extra snoeien om de haag compact strak te houden. De beukenhaag sterk terugsnoeien is niet iets waar u mee wacht tot de haag te groot is geworden. De beukenhaag sterk terugsnoeien wordt de eerste jaren van de groei aangeraden om volheid te creëren. Misschien voelt het wat eng, maar u hoeft niet te zuinig te zijn. Door de beukenhaag sterk terug te snoeien, tot ongeveer de helft van de plantgrootte stimuleert u groei en volheid, en dat is uiteindelijk wat u wilt bereiken. Zou u de beukenhaag niet sterk terugsnoeien in de eerste jaren van zijn groei dan ontstaan er wat lange uitschieters die zich niet meer kunnen ontwikkelen tot een volle haag. Even doorzetten dus en snoeien! Pas wanneer er door regelmatig sterk terugsnoeien voldoende zijtakken zijn ontstaan kunt u de beukenhaag op lengte laten komen.

Beukenhaag sterk terugsnoeien in het voorjaar of najaar?

De beste tijd om jonge beukenhaag sterk terug te snoeien is de maand mei of juni. Geef de haag na de snoei voldoende water en wat speciale voeding die de wortels en de plant helpen te herstellen en goed aan te slaan. Jonge planten kunt u aan het eind van zomer nog licht in vorm snoeien, maar pas hierbij op voor vroeg invallende nachtvorst. Uw haag heeft een hersteltijd nodig om de winter te doorstaan, dus snoei niet te laat. Bij een eventuele tweede snoei laat u het mesten achterwegen. De plant staat op het punt om in rust te gaan en mesten verstoort dit proces met het eventueel doodvriezen van jonge takken als gevolg.

De beukenhaag sterk terugsnoeien is dus nodig om tot volheid van de haag te komen. Wanneer u niet wilt wachten tot uw beukhagen het gewenste postuur bereikt heeft kunt u er ook voor kiezen om kant-en-klare beukenhagen aan te planten. Wanneer u direct een mooie volle haag wilt hebben kunt u bij Haag-Heg kiezen uit verschillende soorten haagelementen, per plantsoort beschikbaar in afmetingen van 100 centimeter breed, 35 centimeter diep en 180 centimeter hoog of een kleiner formaat van 100 centimeter breed, 20 centimeter diep en 120 centimeter hoog.

Onze Beukenhagen