Beuk_water_geven

Bewatering Beuk: wanneer water geven?

9 juli 2018 | Hans

In het geval van een Beuk is bewatering belangrijk, zeker in het eerste jaar na het planten. U wilt immers dat de jonge Beukjes uitgroeien tot een mooie dichte Beukenhaag. Zo’n Beukenhaag is een erfafscheiding die perfect in ons land past: geschikt voor ons klimaat en veel voorkomend in onze Nederlandse landschappen. De Beuk (Fagus Sylvatica) is in werkelijkheid een boom en niet iedereen is zich ervan bewust dat deze boom ook prima kan worden ingezet als haag of erfafscheiding. De Beuk is bladverliezend en wordt dus kaal in de winter. Echter wanneer de haag niet in de wind staat zullen de bladeren blijven hangen zodat u nog wel profiteert van privacy. De Beukenhaag wordt regelmatig verward met de Haagbeuk. Beiden zijn daarentegen verschillende soorten en hoeveel hun namen ook op elkaar lijken, ze hebben genoeg verschillen. De Beuk komt daarnaast voor in twee kleuren: de Groene Beuk (Fagus Sylvatica) en de Rode Beuk (Fagus Silvatica Atropunicea). Beiden zorgen voor weinig inkijk en vereisen gemiddeld onderhoud. Een onderdeel van dat onderhoud is de bewatering van de Beuk.

Regelmatige bewatering Beuk

Bij het planten van een Beuk is het belangrijk om te zorgen dat deze niet te diep staan. Water trekt minder goed de diepte in en de wortels krijgen dan niet genoeg vocht, wat resulteert in een slecht groeiende Beuk die het wellicht niet overleeft. Plant de beuk altijd zo dat de wortelhals nét onder de grond staat. Vervolgens is goede bewatering van de Beuk raadzaam. Jonge wortels moeten wennen aan de nieuwe omgeving en kunnen nog niet goed vocht uit de grond onttrekken. Voor het planten mogen de wortels niet in het water worden gezet of gespoeld worden. Wanneer u dit wel doet worden schimmels weggespoeld van de wortels. Dat klinkt goed, maar het tegendeel is waar: de Beuk heeft deze wortelschimmels nodig om te groeien en wortelen. Herhaal de bewatering van de Beuk regelmatig in het eerste jaar, met name in droge periodes.

Beukenhaag water geven

Zoals bij de meeste planten het geval is, dient de bewatering van de Beuk plaats te vinden op een moment waarop de haag in de schaduw staat. Dit voorkomt verbranding en uitdroging door de zon. Geef altijd water rondom de stam, zodat het water bij de wortels terecht komt. Wanneer het water zijwaarts afstroomt, graaf dan een kuiltje om de stam heen, zodat het water hier de diepte in kan zinken. Je moet de grond als een spons zien: het vocht wordt langzaam opgezogen en gaat zo de diepte in, richting de wortels. Wanneer het water wegstroomt zal alleen de bovenste laag van de aarde nat worden en daar kunnen de wortels niet bij. Wanneer u de Beuk in zijn geheel wilt afspoelen, doe dit dan op een bewolkte dag waarop het waait. De bewolking zorgt ervoor dat de zon het blad niet kan verbranden (waterdruppels werken als een soort loep, die de warmte van de zon op één punt fixeren en zo het blad verbranden). Daarnaast zorgt de wind ervoor dat de haag snel opdroogt en dus geen schimmel kan ontstaan.

Plant een beukenhaag: