Laurier_bewatering

Bewatering van de Laurier

5 juni 2018 | Hans

Zoals elk levend organisme, heeft een plant water nodig om te kunnen leven en groeien. De bewatering van een Laurier is dus een belangrijk element in de zorg voor deze haagsoort. De oorsprong van de deze groenblijvende heester ligt in het Midden-Oosten. In de zeventiende eeuw werd het kruid van de Laurier geïntroduceerd in Nederland. 

Bewatering van de Laurier als haag

Na het aanplanten dient de Laurier in constant vochtige grond te staan, wekelijkse bewatering van de Laurier is dan belangrijk. Tijdens een warme of droge periode mag dit vaker. In het najaar heeft de Laurier genoeg aan maandelijkse bewatering. Zodra de haag voldoende gesetteld is (na ongeveer een jaar) kan hij zichzelf redden. De wortels zijn voldoende verspreid om de grond van voldoende vocht te onttrekken. Alleen in warme of droge perioden dient u de Laurier water te geven. Tijdens zo’n periode mogen ook de bladeren nat worden gemaakt, als hij op het moment van sproeien maar niet in de felle zon staat. Overdrijf niet en controleer of de grond vochtig is en niet té nat. Er mogen geen waterplassen ontstaan. Zodra het warmer wordt, is dagelijkse bewatering van de Laurier belangrijk.

Laurier struik bewateren

Bladhoudende heesters zoals de Laurier hebben geen bewatering nodig in de winter. In het voorjaar en de zomer is wekelijkse bewatering bij de kluit raadzaam. Probeer het blad niet nat te maken, tenzij het een droge periode is en de Laurier op dat moment in de schaduw staat. In de zon kan het natte blad verbranden en als het bladerdek te lang nat blijft kan het vatbaar worden voor schimmelinfecties. Bij de bewatering van een Laurier dient altijd met een spuit op de kluit (wortels) te worden gericht. Wanneer het water op het blad gegeven wordt zal de bladerkroon als een paraplu fungeren waardoor de wortels niet nat worden. Het water loopt dan langs de buitenkant weg en de kluit blijft droog. Bij het bewateren van de kluit kunt u indien gewenst een kuiltje maken bij de kluit, zodat het water daarin terecht komt en niet af kan stromen. De grond heeft door zijn sponswerking namelijk de tijd nodig om het water diep te laten doordringen, wat niet gebeurt wanneer het water wegstroomt. Tijdens langdurige droge perioden mag u de Laurier extra water geven. Check altijd de grond even, deze moet altijd een tikje vochtig zijn.

Meer dan alleen een haag

Naast het feit dat de Laurier een prima haag of solitaire plant is, wordt hij ook gebruikt als ingrediënt in de keuken. Laurierbladeren worden gebruikt als smaakversterkers tijdens het koken. Tevens hebben de laurierbessen en het blad geneeskrachtige werkingen. Er wordt gezegd dat het de eetlust aanwakkert en de spijsvertering bevorderd, terwijl het ook een positief effect heeft op de bloedsomloop en transpiratie tegengaat. Naast het gebruik in de keuken wordt Laurier ook gebruikt in versieringen. Vroeger werd het gezien als symbool van wijsheid en glorie en werden belangrijke personen gekroond met een laurierkrans. Tegenwoodig worden Laurierblaadjes ook wel neergelegd in kastjes en hoeken om ongedierte tegen te gaan: deze houden niet van de sterke lucht van de Laurier.

Een Laurierhaag van Haag-Heg