Rhododendron_bewatering

Bewatering Rhododendron: hoe en wanneer?

26 juni 2018 | Hans

Bewatering van de Rhododendron is een belangrijk onderdeel in het onderhoud. Elk levend wezen (dus ook een plant!) heeft vocht nodig om te overleven. En net zoals bij mensen, zien planten die voldoende gehydrateerd zijn er ook gezonder en frisser uit. Het blad is mooi glanzend en groen. Een teken van een slechte bewatering is (deels) bruine bladeren. Ook voor de Rhododendron is bewatering cruciaal. De Rhododendron is een plant die veelal wordt gebruikt als haag of erfafscheiding, maar ook prima kan voldoen als solitaire plant. Hij kan tot twee meter hoog groeien en door zijn winterhardheid voorzien hij de tuin het hele jaar van groen. In de lente vormen er prachtige bloemen in de Rhododendron, die (afhankelijk van de soort) in verschillende kleuren voorkomen. Het fijne van deze heester is dat hij kan groeien in zowel zon als schaduw. Op Haag-Heg kunt u kiezen voor de Rhododendron Catawbiense Boursalt, Rhododendron Catawbiense Grandiflorum, Rhododendron Cunningham’s White en de Rhododendron Roseum. In dit artikel gaan we dieper in op correcte Rhododendron bewatering.

Bewatering Rhododendron

Om te beginnen met juiste bewatering van de Rhododendron, moet de heester op een bodem staan die waterdoorlatend is, zodat er voldoende water bij de wortels kan komen en de grond goed bevochtigd raakt. Daarnaast houdt de plant van een zure grond. De bewatering van de Rhododendron kan op verschillende manieren uitgevoerd worden, als u er maar voor zorgt dat dit van onderaf gebeurt. De kluit dient nat te worden, niet het bladerdek. Zeker wanneer de plant in de zon staat is dit belangrijk, aangezien nat blad kan verbranden in de hitte van de zon. De bewatering van de Rhododendron kan doormiddel van een tuinslang, gericht op de kluit (de grond recht boven de wortels, rondom de stam), of door bijvoorbeeld een druppelslang. Mocht u toch van bovenaf willen sproeien, doe dit dan op een bewolkte dag met veel wind, zodat de plant niet verbrand en snel droog waait. Wanneer het blad te lang vochtig blijft kan er makkelijk een schimmelziekte optreden, en dat wilt u natuurlijk vermeiden. Rhododendrons zijn prima bestand tegen droge periodes, als ze maar op een goede ondergrond staan en af en toe bewatering krijgen.

Rhododendron verzorging

Wanneer de Rhododendron gekweekt is in de pot kan deze in principe het hele jaar door geplant worden (afgezien van vorst). Met kluit kan deze beter tussen half oktober en eind april geplant worden. Zorg dat de grond waterdoorlatend is met een hoge zuurgraad. Een humusrijke grond is zuur genoeg. Wanneer uw grond echter niet zuur genoeg is, kunt u dit beïnvloeden doormiddel van de toevoeging van tuinturf, aanplantgrond of Beendermeel in het plantgat. Naast de Rhododendron bewatering en het terugsnoeien wanneer de plant te groot wordt, vereist hij vrij weinig onderhoud.

Koop uw Rhododendron bij ons