Juiste bewatering van de Taxus is belangrijk om de haag mooi en vol te houden, zoals voor de meeste haag- en plantsoorten geldt. Iets wat leeft dient immers voldoende vocht en voeding te krijgen om gezond te blijven. De Taxus is een naaldboom met korte donkergroene naaldjes die zorgen voor een hoge dichtheid. De Taxushaag vergt relatief weinig onderhoud en is eenvoudig smal en op gewenste hoogte te houden. Het vormt dus een ideale erfafscheiding. Tevens is de Taxus een groenblijvende plant. Hij is dus winterhard en blijft het hele jaar groen gekleurd. Daarnaast kunt u het hele jaar rekenen op uitstekende privacy en beschutting. Bij Haag-Heg verkopen wij drie mooie Taxus soorten: Taxus Baccata, Taxus Media Hilii, Taxus Media Hicksii. Alle Taxussoorten zijn een langzame groeiers, wat resulteert in weinig onderhoud. Hij kan behoorlijk oud en groot worden. De onderdelen van deze plant zijn giftig, dus pas op met kinderen. Verder is de Taxus prima bestand tegen periodiek snoeien of zelfs volledig terugsnoeien op de stam. Hij is sterk, kan leven in diverse grondsoorten en neemt genoegen met zowel zon als schaduw en alles daar tussenin. Om te profiteren van alle voordelen van deze ideale groene tuinafscheiding dient u goed te zorgen voor de bewatering van de Taxus. Wij leggen uit hoe u dit doet.

Bewatering Taxus

Bewatering Taxus: wanneer is water nodig?

Met name de eerste periode na het planten is periodieke bewatering van de Taxus van groot belang. Maar ook een oudere plant heeft regelmatig extra water nodig. Zelfs wanneer het regelmatig regent, kan de Taxus profiteren van extra bewatering. Zodra de grond droog aanvoelt mag hij water hebben. Zeker in warme periodes in het voorjaar en in de zomer is regelmatig sproeien of bewateren noodzakelijk. Vocht verdampt dan immers eerder uit de grond en zorgt voor watertekort. Vlak na het planten van een Taxus is het vooral in de eerste drie maanden belangrijk om ervoor te zorgen dat hij altijd beschikking tot voldoende vocht heeft.

Bewatering Taxus: hoe geef ik correct water?

De bewatering van de Taxus kan zowel met de hand worden gedaan als met een sproeier. Wat hierbij belangrijk is, is opletten dat het water daadwerkelijk bij de wortelen in de grond terecht komt. De wortels zijn immers de ‘mond’ van de plant waardoor deze water opneemt. Wanneer water van bovenaf gegeven wordt doormiddel van bijvoorbeeld een sproeier kan de dichtheid van de naalden ervoor zorgen dat het water zijlangs afstroomt, door een soort parapluwerking. Bewatering van de Taxus dient daarom laag bij de wortelen te gebeuren, zodat de grond rondom de wortels het water als een spons kunnen opnemen. Controleer of de grond niet te nat is. We willen dat de grond vochtig wordt, niet nat. Er mag geen plasvorming zijn, want dat betekent dat de grond verzadigd is geraakt en dat er een overvloed aan water is. Goede afwatering is dan belangrijk. De Taxus is namelijk gevoelig voor wortelrot en heeft daarom niet graag natte voeten.

Een Taxus kopen?