De beste vroege voorjaarsbloeiers

De beste vroege voorjaarsbloeiers

10 februari 2020 | Hans

Wanneer de boerenkool de winter ten einde komt, buigt u toe aan wat extra kleur in uw tuin. Misschien wilt u graag de wintermaanden compenseren, of bent u gewoon erg blij dat het weer lente wordt en wilt u dat graag vieren met wat voorjaarsbloeiers in uw tuin. Terwijl de meeste bladverliezende planten rond maart weer beginnen met bloeien, zijn de echte vroege voorjaarsbloeiers alweer op hun hoogtepunt. We zien deze vroege voorjaarsbloeiers dan ook als een vrolijke overbrugging die de periode tussen de koude en de warme maanden wat aantrekkelijker maken. Maar welke vroege voorjaarsbloeiers zijn nou eigenlijk het best? Dat leest u in dit blog.

Schaduwplanten

De schaduwplanten, die eigenlijk het hele jaar door in de schaduw van grote planten of bomen staan, kunnen in maart alle aandacht opeisen. Omdat er nog geen sprake is van een vol bladerdak profiteren van deze voorjaarsbloeiers in maart van het zonlicht. Deze schaduwplanten hebben niet veel nodig om tot bloei te komen. Mocht het onverhoopt toch nog gaan vriezen? Geen zorgen, deze schaduwplanten zijn winterhard. Het longkruid is een vrolijke plant met rode, roze of blauwe bloemen, afhankelijk van de soort. Ook de bosanemoon scoort goed in het voorjaar, dankzij de bodem bedekkende eigenschappen. De fraaie witte bloemen geven de tuin net wat extra karakter. Het viooltje met paarse of witte bloemen is uiteraard ook een goede keuze.

Vroege voorjaarsbloeiers om de tuin op te vrolijken

Met vroege voorjaarsbloeiers kunt u de tuin opvrolijken zonder de balans van uw tuin te verstoren. De meeste voorjaarsbloeiers steken kort maar krachtig de kop op. Ze laten zich zien wanneer ze het meest nodig zijn, als andere planten er nog niet klaar voor zijn. Nadat uw planten weer tot bloei zijn gekomen de voorjaarsbloeiers weer onder de grond.

Het hele jaar door groen

Hoewel de kleuren van de vroege voorjaarsbloeiers een grote aanwinst zijn voor iedere tuin, hoeft dit niet toe dat dit de enige planten zijn die uw tuin kleur geven. Met een wintergroene haag heeft u het hele jaar door een groene tuin. Hoewel veel planten in een diepe winterslaap gaan, blijft een wintergroene haag zonder problemen overeind. U kunt bijvoorbeeld een levensboom kopen , deze geeft het hele jaar door privacy en beschutting en is bovendien makkelijk te onderhouden. In combinatie met bovenstaande voorjaarsbloeiers maakt een haag van levensbomen uw tuin in het voorjaar helemaal af.