haag-snoeien (1)

Wat is de groeisnelheid van mijn haag?

24 januari 2018 | Hans

Als je een haag gaat uitkiezen, is de groeisnelheid een belangrijk criterium. Er zijn soorten die snel groeien, maar er zijn ook soorten die er langer over doen om een bepaalde hoogte te bereiken. De groeisnelheid van de haag staat in verhouding met de onderhoudsbehoefte van de haagplant. Een snelle groeier zul je vaker moeten snoeien om deze in vorm en structuur te houden. Wij kunnen jouw uitstekend adviseren over de groeisnelheid van jouw haag.

Haagplanten groeien in een verschillend tempo. De groei van de haagplant hangt af van verschillende factoren. Allereerst is het tijdstip van het jaar van belang. De hoeveelheid neerslag en zonlicht hebben een grote invloed op de groei. Daarnaast is het soort vanzelfsprekend van belang. Er zijn haagsoorten die in de wintermaanden flink aangroeien, andere hagen geven juist de voorkeur aan het vroege voorjaar.

Meer verzorging voor een snelgroeiende haag

Een snelgroeiende haag heeft vanzelfsprekend een andere verzorging nodig dan een haag die “minder ijverig” is. Je zult de snelle groeier regelmatiger moeten snoeien om deze in een mooie vorm te houden. Het snoeien is minimaal één keer per jaar noodzakelijk en in sommige gevallen is het goed om de haag nog even een tweede keer bij te knippen. De echte snelgroeiers moeten zelfs nog vaker geknipt worden. Dit is zeker van belang bij de keuze voor een geschikte haag. Als je niet graag met een snoeischaar in de hand staat, moet je zeker rekening houden met de groeisnelheid van je haag.

De beste periode om een haag te snoeien is laat in het voorjaar. De meeste mensen houden hiervoor de langste dag aan (rond 21 juni). Dan hebben de meeste hagen de sterkste groei gehad en zijn de jonge scheuten stevig genoeg. Het is niet verstandig om de haag na half september nog te snoeien. De hagen moeten immers herstellen van de knipbeurt. Als je te laat snoeit, kan de haag niet meer voldoende herstellen voor de winter en ziet de haag er gedurende die maanden lelijk en bruin uit.

Voorbeelden van snelgroeiende hagen

De Liguster is een goed voorbeeld van een zeer snelgroeiende haag. Deze haagplant groeit snel uit tot een mooie dichte haag. De Liguster wordt dan ook regelmatig gebruikt in tuinen om binnen een korte tijd een mooie natuurlijke erfafscheiding te creëren. De glanzende bladeren en de mooie bloei geven deze haag een vriendelijke uitstraling. Het nadeel is wel dat deze haagplant zó snel groeit in ons klimaat, dat deze in de groeiperiode om de zes weken gesnoeid moet worden.

Daarnaast is er de Thuja, een echte klassieker op dit gebied. Deze Levensboom doet zijn naam eer aan door wel twintig tot dertig centimeter per jaar te groeien. Als je deze haagplant niet snoeit heb je binnen afzienbare tijd een echte reus in je tuin staan. Ander voorbeelden van snelgroeiende hagen zijn de Klimop, de Levensboom Atrovirens, de Laurier Herbergii, de Hulst Alaska of de Portugese Laurier.

Een andere optie die we je kunnen aanbieden zijn onze haagelementen. Met deze kant-en-klare haagelementen heb je direct beschutting en privacy in je tuin. Voor deze elementen gebruiken we naast de (Portugese) Laurier ook de Hulst en Buxus.

Voorbeelden van langzaam groeiende hagen

Vanzelfsprekend zijn er ook langzaam groeiende hagen. Hierbij kun je denken aan de Schijnhulst, de Laurier Etna, Taxus Media Hillii en de Taxus Baccata. Ook deze soorten zorgen dat de inkijk tot het minimum beperkt wordt, alleen deze doen er wat langer over om dit te bereiken.

Zoals je ziet heb je een ruime keuze in haagsoorten. Kijk gerust rond op onze website voor de specifieke informatie over iedere haag. Daarnaast kan je ook altijd contact met ons opnemen voor meer informatie of persoonlijk advies.