groenblijvende_heesters_winterhard

Zijn groenblijvende heesters winterhard? En andersom?

29 oktober 2018 | Hans

Heesters zijn zeer veelzijdige planten. Ze kunnen gebruikt worden als haag, als solitaire plant en in sommige gevallen zelfs als boom. Een heester is een plant die dicht boven de grond vertakt en verhoute stengels heeft. Deze plantengroep is onder te verdelen in veel verschillende categorieën. In dit artikel gaan we wat dieper in op groenblijvende heesters die winterhard zijn.

Groenblijvend of winterhard?

Groenblijvend en winterhard zijn termen die door elkaar gebruikt worden, maar niet hetzelfde betekenen. Namelijk niet elke winterharde plant is groenblijvend. Winterhard wil zeggen dat de plant een winter kan overleven zonder bedekking. Zelfs als deze zijn blad verliest, zal hij in het voorjaar opnieuw uitlopen. Planten die niet winterhard zijn moeten ’s winters naar binnen worden gehaald of ingepakt worden in speciaal materiaal om de vorst te overleven. Groenblijvend wil zeggen dat de plant zelfs in de koude maanden zijn bladerdek vasthoudt en dus groen blijft. Een groenblijvende plant is dus altijd winterhard, maar een winterharde plant is niet per definitie groenblijvend.

Groenblijvende heesters die winterhard zijn

We hebben een aantal groenblijvende heesters die winterhard zijn op een rijtje gezet. Deze kunnen dus goed tegen vorst én houden hun bladerdek vast gedurende de winter. U bent dus voorzien van kleur en beschutting gedurende het hele jaar.

Hulst (Ilex)
Met zijn donkergroene blad wat voorzien is van scherpe tandjes kan deze groenblijvende heester uw tuin het hele jaar door beschutten en tevens buitenstaanders op afstand houden. Het is een langzame groeier die niet veel zon nodig heeft. Erg eenvoudig in onderhoud, dus.

Glansmispel Red Robin (Photinia Fraseri Red Robin)
Deze wintergroene heester is het hele jaar door groen, behalve in het voorjaar. Rond deze tijd van het jaar kleurt een deel van het bladerdek felrood, wat deze plant uiterst kleurrijk maakt.

Rhododendron
Een winterharde groenblijver die behoorlijk massief kan worden in de hoogte en breedte. Deze plant staat bekend om zijn prachtige bloemen die in het voorjaar verschijnen. Afhankelijk van de soort varieert de kleur van deze bloemen. Op Haag-Heg vindt u varianten van lichtroze tot paarsroze.

Klimop (Hedera)
Een plant waar de meningen erg over verdeeld zijn. De een is er dol op en de ander heeft er een hekel aan. Deze klimmende heester heeft een prachtig blad wat een mooie sfeer geeft wanneer hij helemaal dichtgegroeid is. Echter is het een zeer snelle groeier die alle kanten op kruipt en door de kleinste gaatjes heen groeit.

Laurier (Prunus Laurocerasus)
Een zeer populaire haagplant, mede dankzij zijn winterharde en groenblijvende eigenschappen. Deze heester is onder te verdelen in verschillende soorten, maar ze hebben allemaal met elkaar gemeen dat het snelle groeiers zijn die regelmatig een snoeibeurt vereisen.

Taxus
Deze groenblijvende, winterharde heester heeft naalden, in plaats van bladeren. De verschillende soorten zijn zeer onderhoudsvriendelijk en voorziet uw tuin het hele jaar door van compacte beschutting.

Conifeer
Deze heester heeft een vriendelijke uitstraling door zijn zachte, geschubde naaldjes. Ze zijn ideaal voor huishoudens met kinderen en huisdieren, omdat ze niet scherp zijn en geen giftige besjes afgeven. De kleur varieert van lichtgroen tot blauwgroen, afhankelijk van de soort.

Schijnhulst (Osmanthus Burkwoodii)
Het stevige blad van deze heester is donkergroen van kleur en heeft een leerachtige uitstraling. In de lente wordt het compacte bladerdek voorzien van witte bloemetjes die een lekkere geur verspreiden.