Groene_afscheiding_tuin

Groene afscheiding tuin; altijd op kleur

8 maart 2018 | Hans

Groenblijvende bomen kunnen prima geplaatst worden in een kleine tuin. Naast de juiste verzorging is met name de uiteindelijke afmeting van de boom van belang. Wanneer u rekening houdt met de juiste verhoudingen zijn groenblijvende bomen ook geschikt voor de kleine tuin.

Een vraag die ons vaak gesteld wordt is welke groenblijvende bomen voor de kleine tuin geschikt zijn. In dit blog wil ik daar wat meer uitleg over geven. In de eerste plaats is ‘de kleine tuin’ relatief. Ook de ligging is van belang. Wanneer we uitgaan van gelijke m2 lijkt een ingebouwde stadstuin met weinig zon en licht kleiner dan een tuin met een gelijk aantal vierkante meters met vrij uitzicht. Wanneer u op zoek bent naar groenblijvende bomen voor een kleine tuin is het belangrijk om naar het totaal te kijken. Welk effect wilt u architectonisch bereiken en wat zijn de omstandigheden?

Suggesties groenblijvende bomen voor de kleine tuin

Bij Haag-Heg.nl hebben we veel groenblijvers in ons assortiment zoals de Rhododendron, Vuurdoorn, Hulst, Sneeuwbal, Buxus, Olijfwilg, Glansmispel en de Conifeer. Daar zitten breedgroeiers bij, zoals de Rhododendron en de Glansmispel. Een aantal andere groenblijvers laten zich makkelijk snoeien en zijn daarmee geschikte groenblijvende bomen voor de kleine tuin.

Solo gepland geschikt als groenblijver voor de kleine tuin

De Portugese laurier, Coniferen, maar ook de Olijfwilg, en de langzaam groeiende Schijnhulst laten zich goed in toom houden en zijn daarmee geschikt voor de kleine tuin. U kunt deze soorten als haag planten, maar ook als losse struik. Coniferen laten zich ook prima solistisch plaatsen. Het is daarbij van belang dat u de Conifeer niet in de top snoeit tot deze de gewenst hoogte bereikt heeft. De zijkanten snoeien kan wel en kan zeker bij een kleine tuin wenselijk zijn. Pas daarbij wel op dat u niet tot op het hout gaat, de Conifeer maakt dan geen nieuw blad meer aan. Wat voor de Conifeer geldt, geldt ook voor de Taxus en Buxus. Ook dit is een plant die we vooral als haag kennen, maar wanneer deze solo gepland wordt, is het een sterk alternatief voor groenblijvende bomen voor de kleine tuin. Geen boom, maar wel een prachtige groenblijver voor de kleine tuin is de klimop. Hij laat zich via gaasmatten prachtig omhoog groeien, is reuze sterk, zorgt voor een altijd groen effect en neemt weinig ruimte in beslag.

Is bamboe geschikt voor de kleine tuin?

Bamboe laat jaarlijks vanuit de wortels weer nieuwe groeischeuten groeien en kan, afhankelijk van de soort, ontzettend groot worden. De Bamboe Murieliae kan zo’n 350 cm hoog worde. Bamboe Simba houdt het met ca. 1,25 cm een stuk lager. Voor elke Bamboe geldt dat het niet aan te raden is hem in de lengte te snoeien. Dit stopt de groei in de lengte, maar bevordert de groei van de zijbladeren en takken. Dat zou iets kunnen zijn wat je in de kleine tuin wilt voorkomen. Het afknippen van Bamboe ziet er niet echt fraai uit en wordt daarom ook niet geadviseerd. Eens in de 40 tot 100 jaar komt Bamboe tot bloei. Daarna sterft de plant. Heeft u een kleine tuin en u wilt graag Bamboe, dan is Bamboe Simba een goede optie.

Een greep uit ons assortiment