Haag droge grond

Welke hagen zijn geschikt voor een droge grond?

23 februari 2022 | Hans

Hoewel er veel haagsoorten zijn die zich uitstekend kunnen handhaven in het Nederlandse klimaat, is het toch wel lastig om een geschikte haag voor een droge grond te vinden. Lang niet iedere haag is in staat om zich in dit soort bodemomstandigheden te handhaven. In dit artikel geven we u inzicht welke hagen wel geschikt zijn voor een droge grond en hoe u de bodem in een goede conditie kunt houden.

Deze haagplanten kunnen zich ontwikkelen in een droge ondergrond   

Er zijn zeer veel hagen die niet veeleisend zijn met betrekking tot de ondergrond waarin ze staan maar dat is zeker niet bij iedere haagplant het geval. De meeste heesters en bomen kunnen zich uitstekend handhaven onder vochtige omstandigheden maar dat is niet bij iedere haagplant het geval. Er zijn haagplanten die een zeer voedingsrijke bodem nodig hebben, andere soorten zijn wel geschikt om in een droge (en dan ook vaak voedingsarme) bodem te plaatsen. Bekende voorbeelden van haagplanten die zich goed kunnen ontwikkelen in een droge ondergrond zijn de beukenhaag, de liguster, de olijfwilg, de berberis, de vlinderstruik, de meidoorn, de Japanse lariks en de laurierhagen

De beste manier om een droge bodem te verzorgen

Hoewel een haagplant een in verhouding relatief geringe onderhoudsbehoefte heeft, is het wel van belang om de bodem goed te verzorgen. Zoals aangegeven is een droge bodem een stuk minder voedingsrijk dan een vochtige ondergrond. Het is goed om u te realiseren dat een haagplant wel een wat meer voedingsrijke ondergrond op prijs stelt.

U doet er dan ook verstandig aan om de bodem, nog voordat de haagplanten daadwerkelijk de grond in gaan, te verrijken. Dit is van belang om de haagplanten de beste omstandigheden te bieden om zich in de nieuwe omstandigheden te settelen. Compost en humus (let op, dit zijn niet dezelfde bodemverrijkingsmiddelen zoals zoveel wordt aangenomen) zijn hiervoor uitstekende bodemverbeteraars. Deze middelen verrijken de bodem met voedingsstoffen, zorgen voor een betere vochthuishouding en maken de bodem luchtiger en meer doorlatend. Deze omstandigheden zijn bij iedere bodemsoort van belang maar bij een schrale droge zandgrond nog belangrijker.  

Onderhoud van een schrale bodem waar haagplanten in staan

Hoewel de genoemde haagplanten uitstekend bestand zijn tegen de wat drogere omstandigheden vraagt de droge grond nog altijd wel iets van uw aandacht. In de aanhoudende droge periodes is het goed om de haag regelmatig van water te voorzien. Daarnaast is het goed om de grond in de winter en in het voorjaar te verrijken met een laagje compost, bladaarde of oude koemest. Ook het mulchen van de grond (het verspreiden van bijvoorbeeld houtsnippers, stro, boomschors, gras of bladeren over de grond waar de haagplanten staan) is een uitstekende keuze om de grond te verbeteren. Door de bedekking met het natuurlijke materiaal zal de bodem de voeding en het vocht beter vasthouden en de grond zal luchtiger blijven. De haagplanten zullen deze zorg zeer waarderen!

Bestel onze hagen!