Hoe stel ik een evenwichtige tuin samen?

Hoe stel ik een evenwichtige tuin samen?

17 februari 2020 | Hans

Wanneer u een tuinontwerp gaat maken, is het plannen van de sleutel tot succes. Een goed uitgedacht plan is heel belangrijk, zodat u tijdens het aanleggen niet tegen problemen aanloopt. Een evenwichtige tuin heeft de juiste balans tussen verschillende elementen, zoals de beplanting, het straatwerk, verlichting en tuinmeubelen. U wilt dat deze elementen elkaar versterken, zodat u het maximale uit de beschikbare vierkante meters kunt halen. Gaat u zelf uw tuin ontwerpen en wilt u graag wat meer weten over het samenstellen van een evenwichtige tuin? U leest het in dit blog.

Goede voorbereiding

Bij het maken van een ontwerp hoort altijd een goede voorbereiding. Of u nu een huis laat bouwen of een tafel in elkaar gaat zetten, als u de juiste materialen heeft en precies weet hoe alles in elkaar steekt zult u tijdens het project waarschijnlijk weinig tegenslag ervaren. Gaat u het project blind in en pakt u problemen een voor een op, dan can het zijn dat u elke keer twee stappen terug moet doen om eentje vooruit te kunnen zetten. Een goede voorbereiding bij het samenstellen van een evenwichtige tuin bestaat voornamelijk uit het doen van nauwkeurige metingen. Zorg ervoor dat u precies weet hoeveel ruimte u heeft en hoeveel vierkante meter het straatwerk gaat beslaan. Visualiseer dit door houten paaltjes in de grond te slaan, dit geeft een beter beeld van het ontwerp.

Omgeving is cruciaal bij samenstellen evenwichtige tuin

Bij het ontwerpen van uw tuin heeft u veel zelf in de hand. Afhankelijk van uw budget en motivatie kunt u ervoor kiezen om de tuin compleet te veranderen. Wilt u slechts enkele aanpassingen doen voor het nieuwe ontwerp, dan kunt u veel geld besparen en toch uw tuin naar wens aanpassen. Er zijn echter ook een aantal factoren die niet zo makkelijk te veranderen zijn, zoals de ligging van de tuin, de grootte van de tuin, de aangrenzende tuinen en huizen en eventuele beplanting rond uw tuin. Staan er veel bomen rond uw tuin die de zon uit een groot deel van de tuin houdt? Dan zult u het hoekje dat 's middags wel in de zon licht dus maximaal moeten uitbuiten. Zo bepaalt de omgeving voor een groot deel hoe uw evenwichtige tuin eruit te zien.

Kies uw stijl

Bij het samenstellen van een evenwichtige tuin is het bepalen van een stijl belangrijk. Houdt u van strakke lijnen en neigt u naar een modern ontwerp? Vergeet dan niet om wat contrast aan te brengen in uw tuin. Ook een moderne tuin heeft baat bij een groene aankleding. Laat u niet verleiden om een stijl in het extreme door te trekken, maar ga op zoek naar de balans. U kunt bijvoorbeeld de laurier Caucasica bestellen , een haag van deze plant verliest zijn vorm niet, maar toch extra leven toe aan uw moderne tuin.