hoeveel-taxus-per-meter

Taxus planten: hoeveel taxus per meter?

16 november 2018 | Hans

Wilt u het hele jaar door genieten van een tuin met een klassieke uitstraling? De Taxus  is de perfecte plant om zo’n chique haag te realiseren. Het is namelijk een wintergroene plant. De taxus is vaak terug te zien in kasteeltuinen en siertuinen op grote landgoederen. Maar ook voor uw eigen tuin is de taxushaag een perfecte erfafscheiding. De naalden van de taxusplant zijn donkergroen en groeien dicht op elkaar. Hierdoor heeft u weinig inkijk en dus veel privacy. Wilt u een Taxus in uw tuin planten, maar heeft u geen idee hoeveel u er nodig heeft? In dit artikel leest u hoeveel taxus per meter het beste is.

Kenmerken van de Taxus

Bij Haag Heg kunt u terecht voor verschillende soorten Taxussen. De Taxus Baccata, de Taxus Media Hilii en de Taxus Media Hicksii. Elke haag heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Wat deze heesters gemeen hebben is dat het langzaamgroeiers zijn. Ze hebben relatief weinig onderhoud nodig en zijn eenvoudig te snoeien. Het planten van de Taxus kan in vrijwel elke grondsoort. Zowel in een zonnige als schaduwrijke omgeving doet de plant het goed. Je kunt gerust zeggen dat de Taxus de ideale plant is voor elk type tuin.

Het planten van de Taxus

Voordat u kunt genieten van de Taxus, moet deze eerst geplant worden. Het planten van een taxus doet u het beste in de periode tussen eind september en begin april. Een voorwaarde hierbij is dat er geen vorst mag zijn. Wanneer u de Taxus plant tijdens een vorstperiode, kan deze niet goed wennen aan zijn nieuwe plek. Houd dus van tevoren het weerbericht goed in de gaten, zodat u de juiste periode kunt uitkiezen voor het plaatsen van de Taxus. Zo kan de taxus goed acclimatiseren en zich voorbereiden op de zomer.

Hoeveel Taxus per meter?

Om een mooie gevulde haag te realiseren is de juiste plantafstand belangrijk. Hoeveel Taxus per meter is afhankelijk van het type en de hoogte van de haag. Voor elke hoogte geldt namelijk een andere plantafstand. Onderstaand leest u per type hoeveel taxus per meter geadviseerd wordt.

Taxus Bacatta

Voor een Taxus Bacatta tot 150 meter is een plantafstand van drie stuks per strekkende meter voldoende. Is de haag erg hoog? In dat geval is 1,5 plant per meter beter.

Taxus Media Hillii

De plantafstand voor een kleine Taxus Media Hillii (60-80 centimeter) is drie stuks per strekkende meter. Is de plant groter (tussen de 175 en 200 centimeter), dan is twee stuks per strekkende meter al voldoende.

Taxus Media Hicksii

Voor een kleine Taxus Media Hicksii  (60-100 centimeter) adviseren we een plantafstand van drie stuks per strekkende meter. Bij een hogere plant (125-150 centimeter) houd je het beste de richtlijn van twee stuks per strekkende meter aan.