Buxus_bol_kunst

Vorm van kunst: Buxus bol

27 juni 2018 | Hans

Wilt u een tuin met kunst? Buxus bol is de oplossing! Kunst hoeft namelijk echt niet altijd in de vorm van een standbeeld of koperen figuur te zijn. De Buxus is een haag die zich makkelijk in de meest kunstzinnige vormen laat snoeien. De mogelijkheden zijn eindeloos. Vandaag gaan we wat dieper in op de kunst van de Buxus bol.

Wat is een Buxus bol?

De Buxus is een populaire keuze in de Nederlandse tuin. Hij wordt veelal ingezet als erfafscheiding of om een tuin speels te versieren doormiddel van leuke vormen of lage doolhofjes. Tevens is het en plant met een rijke geschiedenis. Generaties terug was de Buxus al een populaire keuze in tuinen en gazons. In de Middeleeuwen is de bijnaam ‘Palmboom’ ontstaan. Deze naam wekt wel eens verwarring op, omdat de Buxus absoluut niks weg heeft van de tropische palmboom die wij kennen. Echter stamt de naam uit het feit dat in de Middeleeuwen Buxus takjes afgeknipt werden en vervolgens aan kerkbezoekers gegeven werden op Palmzondag. Hedendaags wordt de plant voornamelijk gebruikt in tuinen als afscheiding.

Kunst: buxus bol

De Buxus is de perfecte plant voor de creatieveling. Het dichte bladerdek en de fijne grootte en vorm van de blaadjes maken deze haag perfect voor figuursnoeien. Dit kan uiteenlopen van relatief eenvoudige ruimtelijke vormen tot ware kunstwerken in de vorm van dieren, mensen of andere gedetailleerde vormen. De meest gebruikte vorm in de Nederlandse tuin is de Buxus bol. De Buxus bol is een eenvoudige vorm van kunst die makkelijk zelf te onderhouden is (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een grote olifant). Een Buxus bol kan verschillen in grootte. Sommige mensen planten kleine Buxus bollen langs een pad, om een speelse afscheiding te creëren. Anderen kiezen ervoor om grote bollen langs bijvoorbeeld een schutting te zetten, of in het midden van een bloemenperk. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Buxus bol snoeien

Het voordeel van de Buxus bol is het gemak in onderhoud. Wanneer hij zijn vorm verliest kunt u hem (op een bewolkte dag) bijsnoeien. Dit kan met een schaar, een elektrische heggenschaar of zelfs een speciale Buxusschaar. Een tip is om af en toe een paar stappen achteruit te zetten om te kijken of de bol mooi rond en even is vanuit alle aanzichten. Heeft u al zo’n leuk kunstwerkje in uw tuin?

Meer over de Buxus: