Wanneer_liguster_planten

Wanneer kan ik een Liguster planten?

15 mei 2018 | Hans

Wanneer is een Liguster het best te planten? Als we het hebben over de Liguster, dan weet vrijwel iedereen dat dit een haag is. Het is immers een zeer populaire haagsoort die veel wordt toegepast in Nederland. Hoewel de Liguster bij extreem koude winters kaal kan worden, staat deze wel bekend als wintergroene heester. Mocht hij zijn blad verliezen in zo’n strenge winter, dan groeit hij in het voorjaar weer mooi vol. Bij Haag-Heg hebben wij een aantal soorten Liguster verkrijgbaar. De Liguster Atrovirens (Ligustrum vulgare Atrovirens) staat bekend als de standaard liguster. Het is een snelgroeiende heester met een mooie dichtheid door stevig blad en tak. De Liguster Ovalifolium (Ligustrum Ovalifolium)  en de Liguster Ovaliforium Aureum (Ligustrum Ovalifolium Aurum) zijn tevens snelle en dichte groeiers met als resultaat optimale beschutting in uw tuin. De Aurum heeft daarnaast een bijzonder gele rand om het blad waardoor hij makkelijk onderscheiden kan worden van zijn soortgenoten.

Wanneer uw Liguster planten snel groeien

De verschillende typen liguster groeien erg snel. Deze dienen daarom minimaal twee keer per jaar gesnoeid te worden om een mooie dichtheid en de gewenste hoogte te behouden. Tussen de snoeibeurten door dient u de haag ook regelmatig bij te werken om hem zo mooi mogelijk te houden. Als niet regelmatig gesnoeid wordt zal de haag (met name aan de bovenkant) snel in de breedte gaan groeien, wat ervoor zorgt dat de onderste takken geen zon meer krijgen en uiteindelijk uit zullen vallen. De Liguster verliest dan een stuk dichtheid aan de onderkant. Dit kan voorkomen worden door de top van de haag altijd wat smaller te snoeien dan de onderzijde.

Wanneer mag ik de Liguster planten?

Wanneer u uw Liguster precies gaat planten mag u in principe zelf weten. De Liguster kan vrijwel het hele jaar de grond in, maar de voorkeur ligt in de periode tussen oktober en april. Zolang er maar geen vorst in de grond zit zal de heester zijn plek wel vinden. Ook is het raadzaam om de Liguster aan het einde van een zonnige dag of op een bewolkte dag te planten. Dit in verband met de zon die de plant kan laten uitdrogen. Geef daarom ook voldoende water tot de Liguster voldoende tijd heeft gehad om te wortelen om vocht en voeding uit de grond te kunnen halen. Wanneer u een Liguster wilt gaan planten zijn er verschillende mogelijkheden. Wij bieden Ligusters in kluit, in pot en kant-en-klaar. Het voordeel van de kant-en-klare haag is dat deze gelijk na het planten al de gewenste dichtheid heeft. Pot- en kluitplanten dienen nog vol te groeien na het planten. Daartegenover staat wel dat deze wat goedkoper zijn en dus perfect zijn voor een kleiner budget. Het uiteindelijke resultaat na een tijdje is bij alle varianten gelijk.

Onze Liguster planten