opties_hoge_vaste_planten

Welke opties zijn er voor hoge vaste planten?

8 november 2018 | Hans

Het uitkiezen van de planten voor uw tuin is voor veel mensen een plezierige tijdsbesteding. Het leuke eraan is dat er heel veel mogelijk is. Planten zijn er in verschillende groottes en kleuren. De vorm van het blad of de geur is ook per plant anders. Kies je voor een hoge vaste plant, dan kun je er jaar op jaar van genieten. Sommige hoge vaste planten verliezen hun bladeren tijdens de herfst, andere vaste planten blijven mooi groen. De mogelijkheden zijn eindeloos. In dit artikel vertellen we u meer over de diverse opties voor hoge vaste planten.

Een bladverliezende haag

De keuze van het type hoge vaste planten is bepalend voor de uitstraling van uw haag. Een wintergroene of een bladverliezende haag is namelijk een wereld van verschil. Het bijzondere aan een bladverliezende haag is dat deze met de seizoenen verandert. In de herfst verkleurt de haag en in de winter verliest hij zijn bladeren. In het voorjaar groeit de haag weer dicht met verse, nieuwe bladeren. In de zomer is de haag mooi vol, en met een beetje geluk versierd met prachtige bloesem.

Een wintergroene haag

Een wintergroene haag is het tegenovergestelde van een bladverliezende haag. Deze hoge vaste planten behouden hun blad en kleur het gehele jaar. Hierdoor kunt u het gehele jaar door genieten van privacy en beschutting. Daarnaast kunt u met een wintergroene haag ook in de herfst en in de winter genieten van een groene tuin. De tuin blijft het gehele jaar door levendig.

Hoge vasten planten: de mogelijkheden

Of u nu voor een wintergroene of bladverliezende haag kiest, het zijn allebei hoge vaste planten die jarenlang mee gaan. Bij het kiezen van hoge vasten planten zijn de mogelijkheden uiteenlopend. Om u een beeld te geven van de opties hebben we een aantal hoge vaste planten op een rijtje gezet:

Laurier

De laurierplant is een veelgebruikte haagplant. Deze wintergroene haag staat erom bekend dat hij snel groeit. Soms groeit de haag wel 40 tot 50 centimeter per jaar. Een laurierhaag is een haag met veel volume, wat zorgt voor een goede beschutting en veel privacy.

Taxus

De taxus is een makkelijk te onderhouden plant met donkergroene naalden en een hoge dichtheid. Het een ideale groene erfafscheiding, die het gehele jaar door groen blijft. Een taxus geeft uw tuin een klassieke, tijdloze uitstraling.

Coniferen

De conifeer is een naaldboom, maar in tegenstelling tot de naam prikt deze niet. Het is een haagplant die veel privacy en beschutting biedt. Ze groeien relatief snel en zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en kleuren. Variërend van hoog tot laag, en van licht tot donker.