Rode_beukenhaag_planten

Tips bij het planten van een Rode Beukenhaag

3 mei 2018 | Hans

Een haag die in Nederland opvallend veel gespot wordt is de Beukenhaag (Fagus Sylvatica). Er zijn genoeg redenen die de populariteit van deze plant verklaren. De Beukenhaag is immers op elke gewenste hoogte verkrijgbaar om te planten, hij is het hele jaar beschikbaar en voordelig in vergelijking met andere haagsoorten. Daarnaast vereist de beukenhaag relatief weinig onderhoud, houdt deze zijn blad in de winter, groeit hij vrijwel overal en is het eenvoudig zelf te planten. Tevens is er de keuzen tussen rood en groen blad. Voldoende redenen om de keuze op deze haagsoort te laten vallen. We onderscheiden drie typen Beukenhaag, namelijk de Haagbeuk (Carpinus Betulus), de Groene Beuk (Fagus Sylvatica) en de Rode Beuk (Fagus Sylvatica Atropunicea). In dit artikel gaan we wat dieper in op de laatste variant. We delen tips over het planten van de rode beukenhaag.

De Rode Beukenhaag

Hoewel de Beukenhaag veel voorkomt in Nederland, zien we daarin wel een grote meerderheid in de groene beuk. In sommige gevallen is dit ongetwijfeld een kwestie van smaak, maar er is in andere gevallen ook een logische redenering voor. De Rode Beuk ligt namelijk een prijsklasse hoger. Dit prijsverschil ontstaat uit het feit dat de rode beukenhaag exclusiever is in zijn soort. Een Groene Beuk geeft immers jaarlijks nieuw zaad en wordt daardoor massaal gekweekt. De rode variant geeft daarentegen onregelmatig zaad af: in sommige gevallen laat het nieuwe zaad wel drie tot vier jaar op zich wachten.

Voordat u een Rode Beukenhaag gaat planten: de aanschaf

Bij het kopen van een Rode Beukenhaag is het raadzaam om uit te zoeken van welke kweker de hagen afkomstig zijn. Er zit namelijk verschil tussen de groeiwijze van verschillende kwekers. Dat verschil zit voornamelijk in kwaliteit tegenover kwantiteit. Kwekers die voor kwantiteit gaan planten de rode beukenhagen dicht naast elkaar, om zo het uiterste uit hun grond te halen. Echter kiezen kwekers die kwaliteit een prioriteit vinden voor minder planten per strekkende meter. Door de Rode Beukenhaag meer ruimte te geven in de groei, zullen ook de onderste takken zon krijgen en uitgroeien tot een volle haag van top tot teen. Bij Haag-Heg vinden wij de kwaliteit van de Rode Beukenhaag planten belangrijk en wij kunnen u verzekeren van een mooie dichtheid in onze hagen.

Rode Beukenhaag planten

Bij ons is de Rode Beukenhaag leverbaar met kluit of als kant-en-klare heg. De laatste variant is te planten door het hele jaar heen (met uitzondering van vorst). De Rode Beukenhaag met kluit laat zich het beste planten in de periode tussen oktober en april, mits de grond vorstvrij is. Het netje om je kluit kan gewoon mee de grond in want het is gemaakt van natuurlijk afbreekbaar materiaal. Het zorgt ervoor dat de Rode Beuk ook vlak na het planten voldoende vocht vast kan houden. Graaf een geul of enkele ruime gaten om de planten in te plaatsen. Voeg vervolgens wat compost toe en gooi het gat weer dicht. Na het planten heeft de Rode Beukenhaag behoefte aan veel water, dus hou de grond vochtig.

Kwalitatief goede rode beukenhaag kopen?