Snoeien_meidoorn

Meidoorn snoeien: tips

1 juni 2018 | Hans

Wij delen een aantal tips om de Meidoorn te snoeien. De Meidoorn is een bekende plant die veelal wordt ingezet als haag. Daarnaast groeien wilde Meidoorns vooral aan bosranden. Hij heeft erg veel volksnamen, maar de originele naam van de Meidoorn (Crataegus Monogyna) stamt uit het Latijns. Dioscorides, een Griekse botanicus en geneesheer die voor de oude Romeinen werkte heeft de plant deze naam gegeven. Hij werd geïnspireerd door het woord ‘kratos’, dat staat voor ‘kracht’. Deze Griek beschreef dat de Meidoorn ontelbaar veel geneeskrachten had, zoals de werking tegen hart- en vaatziekten, hartstoornissen, stress en slaapstoornissen. Wetenschappelijke onderzoeken hebben de positieve werking op het hart bewezen: het eten van Meidoornbessen verlaagt te hoge bloeddruk en is goed voor de kransslagaders. Het hout van de Meidoorn is hard hout, ook daar kan de term ‘kratos’ (‘kracht’) op slaan. ‘Monogyna’ is een mix van ‘mono’ en ‘gyna’. Mono betekent één en dat slaat op het feit dat dit type Meidoorn eenstijlig is. ‘Gyna’ betekent ‘vrouwelijk’. In Nederland hebben we deze heester Meidoorn genoemd omdat hij in mei bloeit en typrende doorns heeft.

De Meidoorn snoeien, hoe moet dat?

Meidoorns zijn gemakkelijk te snoeien. Als u ze als struik wilt houden, raden we aan om eens in de twee tot drie te snoeien, waarbij u de takken terugsnoeit tot vlak boven de basis. Doe dit in de periode tussen de herfst en het voorjaar. Het is belangrijk op te merken dat meidoorns bloeien op het 'oude hout', wat betekent dat ze bloeien op takken van voorgaande jaren en niet op de nieuwe uitlopers. Hoe dan ook, snoei de Meidoorn nooit wanneer het vriest.

Meidoorn subsidie

Een Meidoorn is perfect voor iedereen die houdt van een stukje échte natuur in de tuin. Het is een heester die wild groeit, maar niet rommelig staat. In de winter verliest deze zijn blad, om in de lente weer helemaal vol te groeien met mooie witte bloemen als aanvulling. Deze bloemen veranderen in rode besjes die erg geliefd zijn bij vogels. Heeft u nog geen Meidoorn maar bent u na het lezen van dit artikel wel geïnteresseerd geraakt? Natuurbeheerders zijn voor het behoud van de Meidoorn en in sommige gemeenten in Nederland wordt de aanschaf van deze plant gesubsidieerd. Neem daarom altijd even contact op met de plaatselijke natuurvereniging!

Koop uw Meidoorn bij ons