Veel steden hebben te kampen met schaarste op het gebied van woningbouw. Steden raken dichtbevolkter, maar de beschikbare ruimte neemt niet of nauwelijks toe. Er wordt daarom gekozen voor bouwen in de hoogte, om iedere vierkante meter optimaal te benutten. Hierdoor wordt het mogelijk om met duizenden mensen in relatief klein gebied te wonen, voor een betaalbare prijs. Maar deze voordelen komen wel met een groot nadeel voor alle planten- en natuurliefhebbers. Het groene uiterlijk in de stad dreigt volledig te verdwijnen, nu mensen alleen nog een balkon hebben in plaats van een gazon en haag. Gelukkig zijn er ook manieren om een groene tuin te onderhouden op een balkon. U leest er hier meer over.

Een tuinbalkon ontwerpen

Een tuin en een balkon zijn heel verschillend op veel manieren, maar er zijn ook gelijkenissen. Een balkon is in principe niets anders dan een hele kleine tuin op een paar verdiepingen hoog. Naast de beperkte ruimte heeft een balkon dus ook geen directe verbinding met de aarde, en dat is nou net een belangrijke voedingsbron van alle planten die we vaak tegenkomen. Zonder voedzame grond kunnen planten zich niet goed ontwikkelen en dat loopt vaak slecht af. Gelukkig zijn er veel planten die prima in een pot kunnen gedijen.

Een haag op uw balkon?

Hoewel veel planten prima in pot geplaatst kunnen worden, geldt dat zeker niet voor alle plantsoorten. Een hele haag op uw balkon plaatsen is niet mogelijk, helaas. Er zijn echter wel haagplanten die ook solitair te plaatsen zijn. In een pot zullen ze nooit hun maximale potentie bereiken, maar dat is voor gebruik op een balkon ook helemaal geen kwalijke zaak. Een plant die wel zes meter kan worden, zoals de laurier Rotundifolia, zou uw balkon direct overnemen. Door het gebrek aan ruimte zal het wortelstelsel niet blijven groeien en wordt de plant in pot dus nooit zo groot en sterk als een plant in volle aarde.

Haagplanten op uw balkon

Er zijn verschillende haagplanten die wel geschikt zijn voor plaatsing op een balkon. Deze kunnen goed in de hoogte groeien terwijl ze toch smal blijven: ideaal voor op een balkon dus. De taxus Baccata is een van de soorten die in vrijwel iedere vorm te snoeien is. Dit maakt de plant ideaal voor gebruik op een balkon. U kunt de plant smal houden, terwijl deze in de hoogte iets meer vrijheid krijgt. Uw balkon volledig afschermen lukt misschien niet, maar door een paar planten strategisch te plaatsen kunt u toch voldoende beschutting realiseren.