Veel_te_hoge_coniferen_snoeien

Veel te hoge coniferen snoeien

14 maart 2018 | Hans

Coniferen lopen niet meer uit wanneer u deze tot op het hout terugsnoeit. Om die reden is het noodzakelijk om coniferen niet te snel aan de bovenzijde te snoeien, maar hiermee te wachten tot uw conifeer of conifeerhaag de gewenste hoogte bereikt heeft. Heeft u iets te lang gewacht en is uw conifeer of conifeerhaag inmiddels buiten proportie de hoogte in geschoten dan wordt het tijd uw veel te hoge coniferen te snoeien.

Wanneer kunt u veel te hoge coniferen snoeien?

Coniferen zijn snelgroeikampioenen die per jaar tot wel 50 centimeter kunnen groeien. Deze eigenschap heeft een aantal zeer positieve kanten; u heeft snel een groenblijvende, dichte haag en solitair geplaatst komt de conifeer in korte tijd optimaal tot zijn recht. Ook wanneer u onverhoopt een enkele conifeer moet vervangen zorgt het snelgroei-DNA van coniferen voor een snel aansluitend geheel met zijn omgeving. Twee tot maximaal vier maal per jaar kunt u de zijkanten van coniferen scheren. Is het tijd om de groei in te perken dan kunt ook de top gaan snoeien. Veel te hoge coniferen snoeien is een stap die u met wat tips prima zelf kunt uitvoeren. Een tweetal momenten per jaar zijn hier het meest geschikt om veel te hoge coniferen te snoeien: in het voorjaar of in het najaar.

Tips om veel te hoge coniferen snoeien

Gaat het om flink hoge coniferen – een conifeer kan makkelijk uitgroeien tot een hoogte van enkele meters – zorg er dan in eerste instantie voor dat uw veiligheid gewaarborgd is. Zorg voor goed en goed hanteerbaar snoeimateriaal waarmee zodat u geen kracht hoeft te forceren en zorg voor een stevige trap en ondergrond voor de trap. Veel te hoge coniferen snoeien voert u het liefst niet alleen uit, maar is zekerder en prettiger om samen te doen. Zoals gezegd is het een eigenschap van coniferen om niet meer uit te lopen wanneer ze tot op het hout worden teruggesnoeid. Dit geldt voor zowel de zijkanten als de top. Bepaal vooraf dus goed tot waar u wilt terugsnoeien. Bij een haag kunt u een draait spannen zodat u tijdens het werk in een oogopslag overzicht bewaard.

Veel te hoge coniferen snoeien met de hand of elektrisch?

Gaat het om het toppen dan maakt het niet uit of u veel te hogen coniferen snoeit met behulp van elektrisch gereedschap of niet. Belangrijker is dat u kiest voor scherp gereedschap. Kiest u voor de klus een bewolkte of zelfs wat regenachtige dag. Nat hout laat zich makkelijker snoeien, houdt uw gereedschap scherp en minder fraai weer beschermt de plant tegen teveel vochtverlies. Veel te hogen coniferen snoeien gaat al snel gepaard met grote snijwonden aan takken. U helpt u plant met en snel herstel door niet te snoeien bij warm weer. De beste snoeitijd zijn de maanden mei, juni of september. Snoei niet later dan september en ook niet te laat in september wanneer er vroege nachtvorst voorspelt is. Uw coniferen hebben tijd nodig om zich te herstellen voor de winter intreedt.