Verzording_Coniferen

Verzorging van de Conifeer in 3 stappen

8 augustus 2018 | Hans

De Conifeer is een sterke heester die veelal gebruikt wordt als haag of erfafscheiding. De plant is nauwelijks vatbaar voor plagen, ziektes en schimmels en is tevens winterhard. Toch is de juiste verzorging van de Conifeer belangrijk, om de plant in topconditie te houden. De Coniferen zijn verwant aan de den-achtigen, maar hebben geen stekels of scherpe punten. In tegendeel, de geschubde naaldjes van Coniferen hebben een botte punt en een vriendelijke uitstraling. De Coniferen familie is uiteenlopend. We maken onderscheid tussen de Leylandii Coniferen (een kruising tussen twee soorten), de Cipres die wordt onderverdeeld in de Blauwe Californische Cipres (Chamaecyparis lawsoniana Columnaris) en de Gele Californische Cipres (Chamaecyparis lawsoniana Yvonne) en als laatste de Levensboom (Thuja) die op zijn beurt weer bestaat uit de Levensboom Brabant (Thuja occidentalis Brabant), de Levensboom Smaragd (Thuja occidentalis Smaragd), de Levensboom Martin (Thuja plicata Martin) en de Levensboom Atrovirens (Thuja plicata Atrovirens). Elke soort heeft andere uiterlijke eigenschappen, maar ze profiteren allemaal van dezelfde verzorging van de Conifeer.

Verzorging Conifeer

In principe kan de verzorging van de Conifeer in drie stappen worden onderverdeeld. We noemen in dit artikel vier stappen, maar in principe geldt stap 1 alleen voor mensen die de Conifeer zelf planten. Indien de plant er al staat kan deze stap dus worden overgeslagen.

Stap 1 (optioneel): Planten

De Conifeer kan worden geplant als solitaire plant of als potplant, maar de populairste toepassing is als haag. Het planten van dit soort is zeer makkelijk want in principe kan deze het hele jaar door de grond in, mits er geen sprake is van vorst. Om een geschikte plantafstand te bereiken kunt u het beste drie planten per strekkende meter aanhouden. Zo weet u zeker dat de haag mooi vol wordt.

Stap 2. Bemesten

Een belangrijke stap in de verzorging van uw Conifeer is het bemesten. Dit kunt u het beste tweemaal per jaar doen met een organische meststof waarin magnesium zit. Dit zorgt voor de mooie groene kleur van de plant. Strooi de mest rond de voet van de Conifeer en hark het in de grond. Doe dit voorzichtig zodat u geen oppervlakkige wortels beschadigd met de hark. Om ervoor te zorgen dat de meststof beter wordt opgenomen in de grond kunt u water te geven na het harken.

Stap 3. Water geven

Gedurende de eerste maanden na het planten dient u de grond vochtig te houden om de wortels een handje te helpen. Daarna wordt het onderhoud een stuk minder. Wanneer het voldoende regent hoeft u niks te doen. Tijdens droge periodes dient u de haag tweemaal per week van water te voorzien, zodat deze niet uitdroogt.

Stap 4: Snoeien

Een belangrijk onderdeel van de verzorging van de Conifeer is het snoeien. Het zijn immers snelle groeiers die makkelijk een halve meter langer kunnen worden in een jaar. Met name aan de zijkanten is het daarom belangrijk om regelmatig te snoeien, om wildgroei te voorkomen en de tuin netjes te houden. De aangeraden hoeveelheid snoeibeurten is twee tot vier keer per jaar. Wanneer de haag de gewenste hoogte heeft bereikt kunt u ook de bovenkant gaan snoeien. Probeer dat laatste tweemaal per jaar te doen, in het voor- en najaar.