Verzorging_Rhododendron

Verzorging van de Rhododendron

25 mei 2018 | Hans

Wij delen onze kennis over de verzorging van een Rhododendron. De Rhododendron is een gewilde heester die zijn populariteit onder andere verdient door zijn prachtige bloemen wanneer hij in bloei staat. Daarnaast zorgt de Rhododendron voor een mooie dichtheid en kan deze zowel als afscheidingshaag of als solitaire plant gebruikt worden. De naam Rhododendron komt uit de Oud-Griekse taal. Het woord ‘Rhodos’ betekend roos, terwijl ‘Dendron’ vertaalt naar boom. De naam betekent dus letterlijk rozenboom. Wellicht niet een correcte benaming, aangezien de Rhododendron geen familie is van de roos. Echter deelt de Rhododendron wel de opvallende en kleurrijke schoonheid met de rozenboom. Hij komt voor in mooie kleuren, zoals de dieproze Rhododendron Roseum, de paarse Rhododendron Catawbiense Boursalt en Rhododendron Catawbiense Grandiflorum of de witte Rhododendron Cunningham’s White.

Een groot voordeel van deze heester is dat hij vrijwel het hele jaar door geplant kan worden (mits er geen sprake is van extreme droogte of vorst). Wanneer de Rhododendron in het voorjaar geplant wordt, geniet u de hele zomer van zijn prachtige bloemen. De Rhododendron komt het beste tot zijn recht in een zure, kalkvrije grond en vindt het fijn om in de halfschaduw te staan. Een aantal uren zon zijn nodig voor de groei, maar omdat de plant gevoelig is voor uitdroging vereist deze ook genoeg schaduw. De Rhododendron vereist verder relatief weinig verzorging, maar er zijn zeker een aantal punten om aan te denken.

Gepaste Rhododendron verzorging per seizoen

Om uw heester zo mooi mogelijk te houden dient u rekening te houden met de seizoenen. De Rhododendron vereist per seizoen een andere verzorging.

  • Voorjaar: Uitgebloeide bloemen dienen handmatig verwijderd te worden, omdat de plant ze niet snel zelf laat vallen. Door deze weg te halen wordt plaats gemaakt voor een nieuwe scheut. Kale takken aan de basis of uitgaande takken aan de zijkant mogen in het voorjaar worden teruggesnoeid. Zorg dat de grond voldoende vochtig wordt gehouden.
  • Zomer: In de warmste periode van het jaar is het erg belangrijk dat de Rhododendron voldoende water krijgt. Hij is erg gevoelig voor uitdroging, dus als het niet voldoende regent dient u hem zelf te wateren met een gieter of tuinslang. Echter als u niet wilt dat de plant te groot wordt mag hij af en toe droogstaan. Veel water stimuleert namelijk het uitlopen van de plant.
  • Najaar: Het najaar is de perfecte periode om de Rhododendron te verplanten (indien gewenst). Door dit in het najaar te doen heeft de plant rust na de bloeiperiode en hoeft hij zich niet te weren tegen de warmte van de zomer. Daarnaast heeft hij genoeg tijd om zich goed te worstelen voordat de winter begint. Verdere verzorging van de Rhododendron is niet nodig in de herfst.
  • Winter: In de winter is het tijd om de Rhododendron te beschermen tegen de vorst. Geef hem in deze periode zeer weinig of geen water. Bij vorst in combinatie met winterzon kan in sommige gevallen droogteschade ontstaan. Water geven is hier echter niet te oplossing, omdat de grond dan verder bevriest! Zorg in plaats daarvan voor voldoende schaduw. Denk daarbij aan een rieten of bamboemat.

Problemen bij de verzorging van de Rhododendron

Een Rhododendron leeft, en kan dus prima signalen geven als er iets misgaat. Zo wijzen gele bladeren op een gebrek aan mineralen. Dit is een proces wat we chlorose noemen. Hierbij kleurt het blad geel, maar de nerven blijven groen. Dit symptoom treedt op wanneer de grond niet zuur genoeg is of een slechte doorlaatbaarheid heeft. In zo’n geval is het belangrijk om de plant te voorzien van ijzer- en magnesiumhoudende mest.

Onze Rhododendron: