Portugese_laurier_wanneer_planten

Wanneer kan ik een Portugese laurier planten?

8 april 2018 | Hans

Bent u op zoek naar een stijlvolle haag die goed tot zijn recht komt in zowel een klassieke, landelijke tuin als een kleine, moderne tuin? Dan is de Portugese laurier (Prunus lusitanica Angustifolia) de haag die bij u past! Het is een lauriersoort met een relatief klein, donkergroen blad en een hoge dichtheid. De bladeren van de Portugese laurier zijn ongeveer zes centimeter lang. In het voorjaar groeien er mooie witte bloemen in. Een heg van dit type laurier is smaller dan andere lauriersoorten, maar moet niet onderschat worden. Als de kans wordt gegeven, kan hij groeien tot een hoogte van 3 meter. Een voordeel hiervan is de zekerheid van privacy en beschutting, ook in de kille wintermaanden. Maar wanneer is een Portugese laurier goed te planten?

Waarom een Portugese laurier?

Voordat we een Portugese laurier (ook wel bekend als de laurierkers, behorend tot de rozenfamilie) gaan planten, is het nuttig om wat feiten over dit type haag op een rijtje te zetten. De Portugese laurier is bestand tegen diverse soorten klimaten. De oorsprong van deze plant ligt in Portugal. Hij kan goed leven in het warme Portugese klimaat, maar ook in ons relatief koude Nederland groeit de haag zonde problemen. Wanneer een Portugese laurier geplant is kan deze uitgroeien tot een volwaardige boom, mits deze niet jaarlijks gesnoeid wordt. Hij is zeer geliefd en populair in gebruik. Dit komt ongetwijfeld door de hoge kwaliteit en de gegarandeerde privacy door het hele jaar heen.

Portugese laurier planten: wanneer?

Wanneer u de Portugese laurier het beste kunt planten is in het najaar tussen september en oktober of in het voorjaar in maart en april. Echter kunnen haagplanten die in containers zijn gekweekt het hele jaar de grond in, mits er geen vorst is. Ook is het af te raden om de Portugese laurier te planten tijdens extreem droge periodes. Wanneer u een Portugese laurier haag gaat planten is het belangrijk om de kluit niet te diep in de grond te plaatsen. Uw Laurier met kluit komt rechtstreeks uit onze eigen kwekerij. Wanneer u de Portugese laurier gaat planten, kunt u de jute die om de kluit zit laten zitten. Deze vergaat vanzelf op een natuurlijke manier. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat de bodem goed waterdoorlatend zijn, zodat de wortels niet gaan rotten. Het is raadzaam om deze lauriersoort minimaal een uur in het water te leggen voorafgaand aan het planten. Let op de afstand tussen de planten bij het aanleggen van een haag!

Portugese laurier planten wanneer het u uitkomt

Hoewel het aangeraden wordt om de Portugese laurier in het voorjaar of najaar te planten, is het niet onmogelijk om deze ook op andere momenten in de grond te plaatsen. Met uitzondering van vorst en extreme hitte, zoals eerder benoemd. Beide uitzonderingen hebben te maken met de vochttoevoer naar de plant die belemmerd wordt door de bevroren of juist uitgedroogde grond. Wilt u Laurier planten buiten de aangeraden maanden, dan moet u het zorgvuldig doen. Eventuele extra voeding in grond toevoegen is dan geen slecht idee.

 

Onze Portugese laurier