Wanneer_Rhododendron_snoeien

Wanneer Rhododendron snoeien?

13 maart 2018 | Hans

De wintergroene Rhododendron is een beetje een alleskunner. Dit type heester groeit zowel goed in de zon als in de schaduw. Hij is geschikt als haag, maar kan ook solitair geplant worden. U kunt de plant zelfs onder een boom neerzetten. Geef hem wel genoeg ruimte, want de Rododendron kan tot twee meter hoog en erg breed worden. Deze heester heeft een volle begroeiing van groene bladeren en in het vroege voorjaar geeft de Rhododendron fraaie, zeer opvallende bloemen. Een Rhododendron is naast alleskunner ook eigenzinnig. Hij gaat zijn eigen gang en vraagt weinig onderhoud. Wilt u hem in toom houden dan laat hij zich eenvoudig snoeien.

Rhododendron snoeien wanneer doe ik dat?

Wanneer u een Rhododendron gaat snoeien kies dan een bewolkte dag om hem tegen teveel vochtverlies uit de snijwonden te beschermen. Een Rhododendron snoeien we wanneer de bloei op zijn eind is. Snoeien is niet noodzakelijk, maar wanneer de struik te groot wordt of kale plekken heeft aan de onderzijde werkt snoeien als een verjongingskuur. U kunt de struik in model knippen met scherp gereedschap op de snijwonden te minimaliseren. Snoeien is bloeien! Als reactie op de snoei maakt de struik nieuwe knoppen aan die het jaar erop tot bloei komen. Dit is de reden dat we de Rhododendron snoeien wanneer de bloei voorbij is. Snoeit u voor de bloei, dan moet u een jaar wachten op de fraaie bloemen van de struik. Zonde!

Tips Rhododendron snoeien

Rhododendron snoeien we wanneer de bloei net voorbij is. Denk niet dat u te maken heeft met oude bloemen en kies uw snoeipunten voorzichtig want de Rhododendron heeft vlak onder de bloemen van dit jaar de eerste aanzet voor de bloemen van volgend jaar al klaar. U kunt uw Rhododendron snoeien om het compact te houden. Wanneer de plant niet meer bloeit of aan de onderzijde kaal wordt is terugsnoeien noodzakelijk om weer tot groei en bloei te komen. De Rhododendron snoeien wanneer deze kale stukken krijgt of te groot wordt gaat als volgt: Knip een deel van de takken weg, maar laat minimaal de onderste bladkrans van de tak zitten. Het punt waarop u knipt is net boven een jonge scheut of knop. De stuik heeft deze nodig om volgend jaar op te bloeien. Voor een mooie open, solitair geplaatste struik kiest u als knippunt een tak die naar buiten wijst. Voor een haag kunt een naar boven gerichte tak kiezen. Dikke takken (dikker dan 2 cm) verwijdert u met een takkenschaar of zaagje. Voor dunnere takken volstaat een scherpe snoeischaar.

Bent u gevallen voor de prachtige eigenschappen van de Rhododendron? Bij Haag-Heg.nl vindt u diverse soorten uit eigen kwekerij zoals de Rhododendron Catawbiense Boursalt, de Rhododendron Catawbiense Grandiflorum, de Rhododendron Cunningham's White en de Rhododendron Roseum. Stuk voor stuk prachtige voorjaarsbloeiers die weinig onderhoud vragen en met liefde door ons zijn opgekweekt.