Welke_mest_voor_beukenhaag

Welke mest voor beukenhaag?

23 april 2018 | Hans

De beukenhaag (Fagus Sylvatica) is een mooie volle haag die in de zomer een vrolijk kleurtje heeft. In de winter kleuren de bladeren bruin, maar hij verliest deze niet. Dat is wat deze haag bijzonder maakt. De haag verkleurd, maar zorgt toch voor prima beschutting het hele jaar door. Het bruine blad wordt in het voorjaar weggeduwd door de jonge groene blaadjes die doorkomen. Om de dichtheid en gezondheid van de haag optimaal te houden dient deze goed onderhouden te worden. Een basis daarvan is het juiste gebruik van mest voor de beukenhaag.

Onder de term ‘beukenhaag’ vallen twee soorten planten. De rode beuk (Fagus sylvatica Atropunicea) en de haagbeuk (Carpinus betulus). Zoals de naam al zegt heeft de rode beuk een rood blad wat in de winter bruin wordt. De haagbeuk daarentegen heeft een groen blad welke ook bruin kleurt in de winter.

Hagen staan altijd dicht op elkaar zodat ze een compact geheel vormen. Dit heeft wel als gevolg dat de haag veel voedingsstoffen uit de grond trekt en de grond voedingstofarm gaat worden. Als hier niks aan gedaan wordt dan zal de beukenhaag zelf op zoek gaan naar voeding. Dit doet hij door de wortels door te laten groeien in zijn zoektocht. Dit zorgt ervoor dat de omliggende planten bestolen worden van hun voedingsstoffen en dat eventuele bestrating omhooggeduwd kan worden. Om dit te vermijden dient u de beukenhaag te bemesten. Maar welke mest is geschikt voor de beukenhaag?

Beukenhaag: welke mest

Bij het twee keer per jaar bemesten van de beukenhaag houdt u hem gezond en groen. Ook is zijn weestand beter en zal hij beter bestand zijn voor ziektes. Maar welke mest is voor de beukenhaag? Wij adviseren het gebruik van Beendermeel. Dit is een natuurlijke mestsoort die een ruime hoeveelheid plantenvoeding vormt en de wortelvorming bevorderd. Bemesten doe je het beste in maart/april, samen met de rest van de tuin. Breng de mest aan de voor- en achterkant van de haag aan en hark het licht in. Mocht u liever tweemaal per jaar bemesten, doe dit dan in april en juni.

Beukenhagen van Haag en Heg