Veelgemaakte_fouten_aanplanten

3 veelgemaakte fouten bij het aanplanten

13 januari 2020 | Hans

U heeft net nieuwe planten gekocht en wilt deze vandaag of morgen gaan aanplanten, of u bent van plan om binnenkort nieuwe planten te halen en wilt graag goed voorbereid zijn. In welke situatie u ook precies zit, als tuinier wilt u dat uw nieuwe planten zo snel en gezond mogelijk gaan. Een plant van hoogwaardige kwaliteit kan meer hebben dan een inferieur product, maar ook een gezonde plant kan niet tegen alle omstandigheden op. We zien dat er vaak dezelfde fouten worden gemaakt en dat is zonde, want deze fouten zijn voorkomen. Met de tips uit dit blog kunt u leren van de fouten die anderen gemaakt hebben. Doe er uw voordeel mee! 

Aanplanten op het verkeerde moment

Veel fouten die gemaakt worden, hebben te maken met de tijd van het jaar aangeplant wordt en de plaats in de tuin waar de nieuwe planten aangeplant worden. De eerste veelgemaakte fout is het planten in een seizoen van de periode waarin de plant in bloei is. Dat aanplanten tijdens een vorstperiode niet erg slim is, dat weet iedereen wel. Veel planten kennen een rustperiode net na de zomer en in de winter begint de vorstperiode. Planten tijdens de rustperiode is altijd het beste, omdat de plant dan weinig voedingsstoffen nodig heeft en de tijd kan gebruiken om te acclimatiseren in de nieuwe omgeving. Planten uit pot kunnen meer hebben dan planten met kluit. Een plant uit pot kunt u in principe het hele jaar door planten, behalve als het vriest. 

Grond en ruimte

Een andere fout die vaak gemaakt wordt, is het onderschatten van de ruimte en voedingstoffen die planten nodig hebben. Men denkt: als een plant in de grond past, dan is deze correct aangeplant. Dat is echter niet correct; een plant heeft, zeker na het aanplanten, relatief veel voedingstoffen nodig. De wortels willen snel groeien en hebben de ruimte nodig om te kunnen zoeken naar deze voedingstoffen. Het is dan ook aan te raden om altijd een grotere kuil of geul te graven dan u aanvankelijk nodig acht. Een goede vuistregel: maak het gat twee keer groter dan de kluit van de plant is. Vul het gat vervolgens met potgrond of andere voedzame aarde, niet met de net uitgegraven grond.Zo weet u zeker dat de plant veel voedingstoffen uit de grond kan halen na het aanplanten.

Bescherm uw planten tegen de droogte

Onze haagplanten kunnen veel hebben, omdat ze met veel zorg en aandacht gekweekt zijn. Maar toch kunt u altijd betere maatregelen nemen om de planten te beschermen tegen alle omstandigheden die kunnen worden ingesteld op de gezondheid van de plant. Gaat u bijvoorbeeld een laurier Rotundifolia kopen ? Houd dan rekening met de weerverwachtingen. Droogte is nooit gunstig, maar zeker niet voor net aangeplante planten. Zorg ervoor dat de grond rond uw haag altijd nat in de weken na het aanplanten is.