Wettelijke_regels_haag

Wettelijke regels haag

8 oktober 2018 | Hans

Een haag kan uw tuin behoorlijk verbeteren, zowel op het gebied van uitstraling als dat van privacy. Maar het kan u ook veel ellende bezorgen wanneer u conflict met de buren ondervindt. Er zijn veel redenen voor burenruzies over hagen: afspraken worden niet nageleefd, hagen worden niet gesnoeid, ze staan niet op de goede plek of één van de partijen wil iets compleet anders.

Wat zijn de wettelijke regels voor een haag?

Gelukkig gelden er een aantal wettelijke regels wat betreft hagen als erfafscheiding. Ondanks deze regels ontstaan er helaas nog regelmatig conflicten waarbij een bemiddelaar of zelfs een rechter aan te pas moet komen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat iedereen op de hoogte is van de regels.

Algemene regels

Er zijn een aantal algemene wettelijke regels waar hagen aan moeten voldoen. Een haag naast of achter een huis mag niet hoger zijn dan 2 meter, tenzij er afwijkende regels gelden in de specifieke gemeente. Aan de voorzijde van een huis geldt een maximale hoogte van 1 meter. Een haag of ander type erfafscheiding mag geen opening of raam bevatten, met oog op privacy. U bent volgens de wet eigenaar van uw zijde van de heg of erfafscheiding en u mag hiermee doen wat u wilt. Een haag mag u aan uw zijde snoeien wanneer het u uitkomt.

Ik ga een haag plaatsen

Wanneer u een heg gaat plaatsen die op een erfafscheiding ligt, dan is deze eigendom van u én uw buren. U dient dus toestemming te hebben van de buren en tevens zijn beide partijen verplicht om de helft te betalen van de bouw en het onderhoud. Mocht u in een situatie zitten waarbij u geen contact heeft met de buren of niet tot een wederzijds besluit kunt komen, dan kunt u ervoor kiezen om een haag (of ander type afscheiding) op eigen grond te zetten. U bent dan volledig eigenaar van deze schutting.

Ik ben het niet eens met de huidige haag

Het kan voorkomen dat u niet meer tevreden bent met de staat van uw haag of schutting. Of wellicht bent u net verhuisd en is de haag in de achtertuin een verbeterpuntje. Ook in deze situatie geldt de regel dat u samen met de buren eigenaar bent van de erfafscheiding. Zonder toestemming van de buren kunt u dus niks vervangen. Mocht u er niet uitkomen dan kunt u er altijd voor kiezen om een haag op eigen grond te zetten. Wanneer er problemen met de buren optreden kunt u een rechter inschakelen. Bedenk wel dat dit de relatie met uw buren erg kan schaden