Beukenhaag_winter

De Beukenhaag in de winter

2 januari 2018 | Hans

In dit artikel lichten we de Beukenhaag uit, en wat deze doet in de winter. Bij Haag & Heg zijn we gespecialiseerd in hagen en heggen, en de beukenhaag is populair deel van ons assortiment. Deze haag is onderverdeeld in een aantal soorten. Zo hebben we de Rode Beuk (Fagus sylvatica Atropunicea) die zich laat kenmerken door een mooi dieprood blad in de zomer. In de herfst kleurt het bladerdek oranje. De Groene Beuk (Fagus sylvatica) daarentegen heeft zomers heldergroene bladeren. Daarnaast hebben we ook nog de Haagbeuk (Carpinus betulus), niet te verwarren met Beukenhaag. De Haagbeuk lijkt van een afstand op de Groene Beuk, maar van dichtbij zijn een aantal duidelijke verschillen de herkennen. Het blad geeft het meeste weg. De Haagbeuk heeft namelijk een dubbelgezaagd blad, terwijl de Rode en Groene Beuk een gladde rand heeft. Ook heeft het blad van de Haagbeuk een duidelijkere bladnerf.

Hoe zit het met de Beukenhaag in de winter?

Er ontstaat nogal eens wat verwarring over de Beukenhaag in de winter. Is deze nou wintergroen of verliest hij zijn blad in de koude maanden? Sommigen kiezen ervoor om de haag onder de wintergroene hagen te rekenen, terwijl anderen vinden dat hij in de bladverliezende categorie past. Technisch gezien past hij in geen van beiden. De Beukenhaag blijft namelijk niet groen in de winter, maar daarentegen behoudt hij wel het grootste deel van zijn blad.

Beukenhaag in de winter: per soort

Voor het gemakt bespreken de we winter kenmerken even per soort:

Rode Beuk
De Rode Beuk kleurt in het najaar helder oranje. Naarmate de winter nadert veranderen de bladeren van deze Beukenhaag langzaam naar bruin. Echter blijven de dorre blaadjes wel hangen, waardoor de Rode Beuk het hele jaar door voor beschutting zorgt. Zodra de nieuwe uitloop komt (rond eind april of begin mei) worden de afgestorven blaadjes losgeduwd door de jonge rode blaadjes.

Groene Beuk
Het verloop van de Groene Beuk is eigenlijk gelijk aan dat van de Rode Beuk. Het enige verschil is dat de bladeren in de zomer een frisgroene kleur hebben. In de herfst kleuren ook deze bladeren oranje en geel, om vervolgens bruin de winter in te gaan. In het voorjaar maken de dorre blaadjes plaats voor het nieuwe groen.

Haagbeuk
De Haagbeuk gedraagt zich grotendeels hetzelfde als de bovengenoemde Beukenhagen. Echter staat deze heester in het voorjaar een tijdje in bloei. Een zeer onopvallende bloei, want de vruchten hebben dezelfde kleur als het gedetailleerde blad van de Haagbeuk. ’s Winters kleuren de bladeren van de Haagbeuk bruin en een deel ervan valt uit. Er blijven altijd enkele bladeren hangen, die in de lente uiteindelijk loslaten. De Haagbeuk behoudt dus wel een deel van zijn blad, maar is in de winter niet zo vol als de Rode en Groene beuk.

Online aan te schaffen via Haag & Heg