Wanneer_mag_ik_mijn_buxus_snoeien_

Wanneer mag ik de buxus snoeien?

14 april 2018 | Hans

Wanneer is het tijd om de buxus te snoeien? De buxus is de perfecte haag voor de echte creatieveling! U kent vast wel die typerende groene haagjes of solitaire plantjes die in de leukste vormen zijn gesnoeid. Ze zijn veel gebruikt in landelijke tuinen en worden in de meest interessante vormen gemodelleerd. Een aantal populaire vormen zijn bolletjes, kegels, cilinders en pyramides. Sommigen gaan zelfs zo ver om de buxus in de vorm van dieren, mensen, of bekende figuren te snoeien. Het kan niet gek genoeg! Tevens worden kleine speelse doolhofjes die vaak te zien zijn in voortuinen in de meeste gevallen gevormd door de buxushaag. Echter zult u wel begrijpen dat de buxus goed bijgehouden dient te worden om deze mooie kunstwerken te behouden. Maar wanneer de buxus snoeien, dan?

Wanneer de buxus snoeien?

Uiteraard is de buxus ook ideaal om als simpele maar strakke wintergroene haag gebruikt te worden. Ook in dat geval dient hij goed bijgehouden te worden om zijn strakke vorm te behouden. Bovendien blijft de buxus mooi dicht en dekkend als hij regelmatig een snoeibeurt krijgt. De optimale tijd om de buxus te snoeien is eind mei. Daarna dient hij opnieuw gesnoeid te worden in het begin van september. Wanneer uw buxus een aparte vorm heeft die u wilt behouden, dan is het raadzaam om de plant drie (maximaal vier!) keer per jaar te snoeien. Plan dan een extra snoeimoment in tussen mei en september. Wanneer u uw buxus gaat snoeien, zorg dat dat dit op een bewolkte dag gebeurt (tenzij de plant in de schaduw staat). De zon kan de jonge plaatjes namelijk verbranden en het vocht in de afgesnoeide takjes zal verdampen. Dit resulteert in het uitdrogen en bruinkleuren van de bladeren van de buxus. De buxus staat niet bekend als snelle groeier, dus zal het dan ook lang duren voordat hij weer mooi wordt. Zonde!

Hoe snoei ik de buxus?

Wanneer u een buxus gaat snoeien spreekt men ook wel van het ‘scheren’ van de haag. De buxus dient eerst natgesproten te worden. Op deze manier glijdt de schaar soepeler door de bladeren en takjes. Dit is op zijn beurt ook weer beter voor u, want het vereist minder kracht in een mogelijk ongemakkelijke houding. Er kan gebruik worden gemaakt van zowel een manuele heggenschaar als een elektrische of motorhaagschaar. Er bestaan ook speciale buxusscharen.

Modelsnoeien

Wanneer u creatief bent en uw buxus in een leuke vorm wilt gaan snoeien, dan hebben wij nog wat handige tips. Zodra u weet in welke vorm en hoe hoog u de buxus wilt gaan snoeien, begin dan aan de bovenkant om de hoogte te bepalen. Vervolgens houdt u de schaar op zijn kop, met de scherpe kant naar beneden. In deze houding kunt u makkelijk rondingen knippen. Doe tijdens het snoeien een aantal keer een paar stappen terug om de buxus van een afstandje te bekijken. Op deze manier kunt u beter monitoren of de vorm even en in verhouding is. Vergeet niet: oefening baart kunst. Misschien kunt u het beste beginnen met makkelijke vormen zoals bollen en kegels voordat u gaat proberen een olifant te vormen!

Koop uw buxus bij ons