Groenblijvende_tuinplanten

Groenblijvende tuinplanten

3 april 2018 | Hans

Eén van de fijne dingen aan het voorjaar en de zomer is het feit dat alles mooi groen is en vrolijk in bloei staat. Helaas geldt voor de meeste planten en bomen daarentegen dat ze in de winter hun blad verliezen. Echter zijn er genoeg groenblijvende tuinplanten die zelfs in de koude wintermaanden uw tuin van kleur blijven voorzien.

Groenblijvende tuinplanten: lentebloeiers

Bij hagen en heggen is het vanzelfsprekend om een groenblijvende tuinplant te kiezen. Deze zorgen het hele jaar door voor de juiste hoeveelheid privacy en beschutting. Om voor ieder wat wils te hebben, is er veel keuze in de groenblijvende tuinplanten. Zo zijn er planten die de tuin in de lente met een extra kleurtje versieren. Een populaire variant van deze lentebloeiers is de Rhododendron. Deze komt in veel varianten voor, waaronder de Rhododendron Catawbiense Boursalt, Rhododendron Catawbiense Grandiflorum en de Rhododendron Roseum. Deze groenblijvende tuinplanten geven in het voorjaar prachtige lila bloemen en zijn allemaal eenvoudig in onderhoud. Zodra ze te hoog worden kunnen ze tot op het hout gesnoeid worden. Geen fan van lila? Dan is er ook nog de witte variant, Rhododendron Cunningham’s White.

Groenblijvende tuinplanten: bes-dragers in de herfst

Ook in het najaar is het mogelijk om de heg te kleuren. Enkele typen groene tuinplanten geven in de herfst bessen die zorgen voor populariteit onder de vogels, die op hun beurt graag nestjes bouwen in de haag. Dit zorgt voor een gezellige en levendige sfeer in de tuin. De Vuurdoorn Red Column is een plant die gekenmerkt wordt door zijn grote trossen rode bessen en relatief lage onderhoudsfactor. Ook de Sneeuwbal is een plant die zorgt voor een levendige sfeer in de tuin. De zwartblauwe bessen in het najaar zijn favoriet bij de vogels en in het voorjaar zult u veel bezoek krijgen van vlinders. Daarnaast kleuren de bloemen van deze groenblijvende tuinplant wit in de wintermaanden, wat een warm aanzicht geeft in de koude tijd van het jaar. De donkergroene Hulst Heckenfee kan worden gebruikt als haag of als solitaire plant en kleurt de tuin felrood na de bloei. Echter zijn deze besjes giftig en dus niet aan te raden voor gezinnen met kinderen of huisdieren die de tuin in gaan. Als zichtdichtheid geen prioriteit is kunt u kiezen voor de prachtige Olijfwilg. Deze kleurt wit door de bloemetjes in de herfst en verspreidt een heerlijke geur. Na deze bloei ontstaan rode besjes.

Groenblijvende tuinplanten: weinig onderhoud

Bent u op zoek naar een groenblijvende tuinplant waarbij de prioriteit op minimaal onderhoud ligt? Ook dan is er keuze genoeg. De Schijnhulst is een donkergroene plant met leerachtig blad. Zorg dat deze plant op een waterdoorlatende bodem staat en snoei hem één keer per jaar en dan bent u klaar! Een andere populaire optie is de bekende Hedera Klimop. Deze groenblijvende tuinplant is erg geschikt voor het Nederlandse klimaat en staat ook graag op een waterdoorlatende grond. De klimop groeit hard, dus wordt aangeraden om deze in het voor- en najaar te snoeien. De plant kan het beste gesnoeid worden bij bewolkt of vochtig weer, om het blad te beschermen. Ook de eerdergenoemde Rhododendron typen zijn erg makkelijk in onderhoud.

Ons assortiment groenblijvende tuinplanten