groenblijvende_winterharde_planten

Welke winterharde planten zijn groenblijvend?

7 november 2018 | Hans

De termen groenblijvend en winterhard worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Toch is een groenblijvende plant niet hetzelfde als een winterharde plant. Wat is precies het verschil? En welke winterharde planten zijn groenblijvend? In dit artikel vertellen we u meer over groenblijvende winterharde planten.

Winterhard en groenblijvend: wat is het verschil?

We spreken over een winterharde plant als deze zonder bedekking de winter overleeft. Als de bladeren in het najaar uitvallen, zal de plant het jaar erna weer uitlopen. Het is dus niet altijd zo dat een winterharde plant zijn bladeren gedurende de winter behoud. Bij een groenblijvende plant is dit wel zo. Van groenblijvende winterharde planten kun je het hele jaar door genieten. Deze behoudt zijn groene bladeren gedurende de hele winter. Een winterharde plant is dus niet altijd groenblijvend, maar andersom geldt dit wel: een groenblijvende plant is altijd winterhard.

Wat zijn de voordelen?

Van een groenblijvende winterharde plant kun je jarenlang genieten. Ze zijn namelijk goed bestendigd tegen de Nederlandse vorst. Een ander voordeel van een groenblijvende winterharde plant is dat het bladerdek gedurende de hele winter wordt behouden. Op deze manier is uw tuin het gehele jaar voorzien van kleur en beschutting.

Winterharde groenblijvende planten

Er zijn verschillende winterharde planten die groenblijvend zijn. Een wintergroene plant noemen we dat. We hebben er een aantal voor u op een rijtje gezet. Zo kunt u in alle rust de mogelijkheden bekijken.

Klimop

De klimop is erg geschikt als groene afscheiding voor uw erf. De bladeren van deze plant blijven het hele jaar door groen. Hierdoor heeft u weinig inkijk. Daarnaast is de klimop een snelle groeier: binnen drie jaar groeit de klimop haag volledig dicht. Bij ons kunt u kant-en-klare gaasmatten begroeid met klimop kopen. Zo kunt u direct genieten van een mooie beschutting.

Rhododendron

Deze wintergroene plant is te gebruiken voor meerdere doeleinden. De Rhododendron is uiterst geschikt om een haag te vormen. De haag heeft stevige donkergroene bladeren en biedt het gehele jaar door beschutting en privacy. In het voorjaar geeft de plant mooie paarse bloemen. U kunt er ook voor kiezen om de Rhododendron als solitaire plant in de tuin te plaatsen.

Olijfwilg

Hoeft uw haag niet per se zichtdicht te zijn? Dan is de olijfwilg een interessante optie. Het bijzondere aan deze plant in de herfst bloeit. Er komen dan mooie, witte bloemetjes tevoorschijn. Na de bloeiperiode verschijnen er rode besjes, die mooi afsteken tegen de zilvergroene bladeren. De olijfwilg is een snelle groeier en is goed bestendigd tegen zoute lucht en harde wind.