Zelf_landelijke_tuin_aanleggen

Een landelijke tuin aanleggen

26 november 2019 | Hans

Waarschijnlijk kent u ze wel: de mooie, uitgestrekte tuinen die achter of voor huizen buiten de stad liggen. Voor velen is de landelijke tuin een stiekeme droom. Maar wist u dat deze droom vrij eenvoudig te realiseren is? Indien u, uiteraard, de ruimte heeft voor een tuin en deze eens flink onderhanden wil nemen, is de landelijke tuin wellicht een passende invulling. In dit blog vertellen wij u dan ook waar een landelijke tuin aan voldoet en welke planten hier zoal in passen.  

Hoe ziet een landelijke tuin eruit?

De landelijke tuin definieert gaat natuurlijk lastig, maar toch zijn er een aantal kenmerken die in de meeste tuinen van dit type terugkeren. Allereerst is daar de rust die de tuin uitstraalt. Kenmerkend voor de tuin zijn groepen van dezelfde planten die bij elkaar geplant zijn. In deze tuin zijn asymmetrie of een 'rommelig' uiterlijk uit den boze. Ronde en vierkante vormen bepalen het uiterlijk van de heggen, bloemperken en het gazon.

Welke planten zijn geschikt?

Een tuin in een bepaalde stijl kan niet zonder passende planten. Ook een landelijke tuin heeft een aantal soorten groen de tuinkenmerken. Welke dit zijn? 

  • Gras: Een echt landelijke tuin kan niet zonder goed onderhouden gazon. Vaak keurig gemaaid en geknipt bij de randjes waar het een bloemperk of heg gebruikt. Gras vormt de basis in de landelijke tuin, waar vandaan de rest van de tuin wordt ingevuld.

  • Hagen: Kenmerkend voor een landelijke tuin zijn de hagen in of rondom de tuin. Hiervoor kunt u diverse soorten haag- of heggen aanschaffen. Welke planten geschikt zijn? Denk aan buxus, taxus, conifeer of beukenhagen. Planten zoals de taxus Baccata of de conifeer annex levensboom Smaragd kunt u bestellen bij een kweker of via diverse webshops.

  • Tuinplanten: Qua opvulling worden bomen met lagere plantensoorten gecombineerd. Denk bijvoorbeeld aan diverse heidesoorten en mooie bodembedekkers zoals hogere grassoorten. Heide of grote struiken als de rododendron zijn ook geschikt. 

  • Bloemen: Landelijk betekent ook vaak een mooie toevoeging van grote bloemen in uw tuin. In de bloemperken is er ruimte voor de klokjesbloem, salie of bijvoorbeeld lavendel.

Aanvulling op uw tuin

Probeer de tuin verder redelijk neutraal te houden. Ornamenten zoals grote vazen, bloembakken of potten kunnen, maar zijn zeker niet verplicht. Probeer niet te overdadig worden met eventuele accessoires in uw tuin. Probeer wel aan een minimale details te denken: een zitje, hekje om de tuin of sculptuur zijn ook mogelijk. Voordeel van een landelijke tuin is dat hij niet groot hoeft te zijn om landelijk en ruimtelijk te ogen.

Tips

Tot slot: Qua onderhoud mag u een landelijke tuin de ruimte geven. Snoeien of het bewust kort houden van planten is niet noodzakelijk. Hagen of heggen zoals een conifeer of beukenhaag dienen wel een of twee keer per jaar gesnoeid te worden als u de heg laag wil houden. Houd in de herfstmaanden ook rekening met blad op het gazon. Houdt u niet zo van tuinieren? Kies dan hagen die hun blad niet verliezen of wintergroen zijn.