Thuja_smaragd_als_heg

Alles wat u moet weten over de Thuja

11 oktober 2019 | Hans

Mogelijk heeft u weleens van de Thuja gehoord. Dat komt omdat zowel de naam levensboom  of coniferen  wordt gebruikt voor deze plant en andersom. In feite gaat het altijd om een en dezelfde plant. Thuja's komen oorspronkelijk niet in Europa voor, maar vinden hun oorsprong in Azië en Noord-Amerika. Inmiddels is de plant eigenlijk niet meer weg te denken in tuinen en plantsoenen. Dat komt door een aantal eigenschappen die de plant een solide en vooral stevige plantensoort maken waardoor deze goed gedijt in kou en andere weersomstandigheden.

Kenmerken van de Thuja

Thuja's worden vaak met de conifeer en zelfs ook conifeer genoemd. Dat is niet zo omdat beide planten op elkaar verwonderlijk. Sterker nog: de Thuja komt uit het geslacht van coniferen. Het uiterlijk kenmerkt zich bij deze planten door de lange naalden en kleine, appelachtige kegeltjes tussen de takken. Deze takken blijven het gehele jaar door groen. De eigenschap van de Thuja is dat hij echter zeer winterbestendig is, is makkelijk aan te planten valt in de tuin, plantsoen of park. Alle soorten Thuja's hebben gemeen dat ze makkelijk te snoeien zijn en een snoeibeurt ook goed verdragen.   

Welke soorten Thuja's zijn er?

Thuja's zijn onderling weer te verdelen in diverse ondersoorten. Dit worden ook wel cultivars genoemd. Deze soorten zijn door een lokale kweker aangeplant en doorgekweekt op eigenschappen. Dit kan de kleur van het blad zijn, winterhardheid, groeisnelheid van de grootte van de plant. De meest bekende soorten zijn: 

  •  Thuja Brabant: Ook bekend als Thuja occidentalis Brabant een snelle groeier (tot wel 50 cm per jaar). De kleur blijft mooi licht groen.

  •  Thuja Smaragd: De Thuja Smaragd heeft mooie winterbronzen bladeren. De plant doet het goed in zonrijke, maar ook in beschutte plekjes in de tuin.

  • Thuja Martin : Een Thuja met een donkerder groen blad. Thuja Martins vormen een stevige compacte haag die veel privacy biedt.

Thuja planten

De Thuja doet het goed in ieder type grondsoort. U hoeft dus geen rekening te houden met de zuurtegraad van de grond. Wel dient u de Thuja niet in volle zon te planten. De plant kan niet beschadigd raken.

Tips voor onderhoud

Thuja's lenen zich voor een haag. Toch doen ze het ook goed als solitaire plant. Qua onderhoud heeft u aan een Thuja wel wat werk. Omdat bijna alle soorten snelle groeiers zijn, dient u ze een á twee keer per jaar te snoeien. Snoei de Thuja nooit te ver terug (tot op de stam). De plant heeft dan namelijk moeite om terug uit te schieten. Hierdoor ontstaan er boeren plekken in de plant en dat is uiteraard niet wat u wilt. Gelukkig vraagt de plant verder om weinig onderhoud. Extra bewateren of bemesten is niet nodig.