Taxus_bewatering

Bewatering Taxus: hoe en wanneer?

13 juni 2018 | Hans

Er zijn verschillende soorten Coniferen te vinden in ons land. Ze zijn allemaal ideale haagplanten die dan ook veel gebruikt worden. Ze bereiken een goede dichtheid waardoor ze zorgen voor veel privacy en ze groeien relatief snel in vergelijking met andere haagsoorten. Bovendien zijn alle soorten coniferen wintergroen. Het feit dat ze groenblijvend zijn in de winter zorgt ervoor dat veel mensen kiezen voor deze vriendelijk uitziende haagsoort. Coniferen komen voor in verschillende soorten en maten. Daarnaast is er genoeg keuze in kleur – ze variëren van lichtgroen en donkergroen tot blauw. In principe zijn het naaldbomen, echter prikken ze niet en groeien er geen giftige besjes aan de haag. Vooral om deze reden is de conifeer zeer geschikt voor kinderen en (huis)dieren. Naast het feit dat de conifeer een ideale haag is, kan deze ook als solitaire plant in de tuin worden geplaatst.

Verschillende soorten Coniferen

Zoals bij vele plantsoorten, heeft ook de Conifeer een grote familie. We kunnen deze haag verdelen in verschillende soorten Coniferen. We maken onderscheid tussen drie categorieën, die elk weer onder te verdelen zijn in verschillende soorten Coniferen.

De Levensboom familie

De Levensboom (Thuja) is een zeer geschrikte haagsoort dankzij zijn stevige dichtheid, snelle groei, weinig onderhoud en groene kleur het hele jaar rond. Door de afwezigheid van giftige besjes is deze haag populair bij de vogels en zult u veel leven in de tuin hebben. De zachte uitstraling en structuur van de Levensboom zorgt voor een prima tuinafscheiding voor kinderen. We maken onderscheid tussen de Levensboom Brabant (Thuja occidentalis Brabant), Levensboom Smaragd (Thuja occidentalis Smaragd), Levensboom Martin (Thuja plicata Martin) en Levensboom Atrovirens (Thuja plicata Atrovirens).

Californische Cipres soorten

Onder de verschillende soorten coniferen behoren ook de Californische Cipres soorten. Deze hagen ruiken erg lekker en zien er uniek uit. Ze onderscheiden zich door de bladeren van driehoekige vorm met een schubachtige structuur. We verdelen de Californische Cipres in twee soorten: de Blauwe Californische Cipres (Chamaecyparis Lawsoniana Columnaris) en de Gele Californische Cipres (Chamaecyparis lawsoniana Ivonne). Beide zijn smalle winterharde hagen die het hele jaar door zorgen voor voldoende privaxy en beschutting. Daarnaast hebben ze een typerende kegelvormige haag. Wat de twee soorten van elkaar onderscheidt is met name de kleur. Zoals de naam al weggeeft heeft ze Blauwe Californische Cipres blauwe bladeren terwijl de Gele Californische Cipres een uniek geel-groen uiterlijk heeft.

De Leylandii Coniferen kruising

De Cupressocyparis Leylandii is een Cipres soort die tot stand is gekomen door de kruising van twee soorten. De Cupressus is gekruist met de Chamaecyparis (dwerg cipres) en hieruit kwam de Leylandii Conifeer voort. Typerend voor deze haag is dat hij zeer hard groeit, sowieso een meter per jaar. Om deze reden is het een perfecte keuze wanneer u snel een hoge graag wilt realiseren. Ondankt de snelle groei zijn de Leylandii Coniferen makkelijk te snoeien. De vorm en hoogte zijn hierdoor goed in bedwang te houden. De kruising van de twee soorten heeft geresulteerd in een haag met de vorm van de Cupressus met het blad van de Chamaecyparis. Het blad van de Leylandii Conifeer is daarentegen wel wat steviger. Al met al is het een prima haagsoort, want hij is groenblijvend in de winter en zorgt voor uitstekende dichtheid.

Geïnteresseerd in onze Conifeer soorten?