Bladhoudende_struiken

Bladhoudende struiken

10 oktober 2018 | Hans

Waar denkt u aan bij de winter? Kou, gezelligheid, sneeuw, lichtjes, warme chocolademelk en natuurlijk kale bomen. Maar gelukkig wordt niet al het groen ’s winters kaal. Bij Haag-Heg hebben we een ruim aanbod wintergroene heesters en bladhoudende struiken. Deze zijn winterhard, waardoor ze de ijzige kou goed kunnen weerstaand en houden tevens hun blad het hele jaar door vast. Op deze manier verliest u geen beschutting en privacy in de wintermaanden. Bovendien is uw tuin voorzien van wat kleur in die grijze periode.

Welke struiken zijn bladhoudend?

We hebben een selectie populaire bladhoudende struiken op een rijtje gezet. Allen zijn toepasbaar als solitaire plant of haag.

  • Rhododendron. Deze wintergroene plant profiteert van wintergroene eigenschappen en staat in het voorjaar volop in de bloei. Deze bladhoudende struik kleurt dan bijna volledig roze, paars of wit (afhankelijk van het type) door zijn grote bossen met bloemen. De Rhododendron kan tot 2 meter hoog worden en kan tevens behoorlijk in de breedte groeien. Het onderhoud is eenvoudig. De plant kan het hele jaar door worden geplant en vereist een waterdoorlatende, zure en humusrijke bodem. De Rhododendron kan tot op het hout worden teruggesnoeid en loopt dan vanzelf weer uit.
  • Klimop (Hedera). De klimop is een welbekende plant. Zowel geliefd als gevreesd. De liefde komt door zijn mooie blad en zijn decoratieve eigenschappen. Gevreesd wordt hij door zijn snelle en weelderige groei en zijn kruipmogelijkheden. De Klimop is een echte groeier, en als hij niet omhoog kan klimmen via een schutting, muur of andere constructie, dan gaat hij over de grond kruipen. Daarnaast worden de stengels van de Klimop naarmate hij ouder wordt steeds sterker, waardoor ze constructies kapot kunnen maken. Echter wanneer deze goed bijgehouden wordt is het een prachtige bladhoudende plant.
  • Hulst (Ilex). De Hulst is te herkennen aan zijn donkergroene kleur. Het blad is leerachtig en bevat scherpe tandjes. Hij wordt niet te breed en blijft het hele jaar groen, waardoor dit een prima type tuinafscheiding is. Daarnaast vereist deze plant weinig zonlicht en trekt hij vogels aan die er hun nestjes in maken. Een prima keuze wanneer u op zoek bent naar een groenblijvende, bladhoudende struik of haag,
  • Sneeuwbal. De Sneeuwbal heeft een toepasselijke naam als we het hebben over planten die de winter goed doorkomen. Deze donkergroene struik verrast u ’s winters tevens met prachtige witte bloemetjes uit roze knopjes. Dit geeft karakter en sfeer aan uw tuin in de donkere maanden. Als de bloemen zijn uitgebloeid verschijnen er zwarte besjes die veel vogels aantrekken en dus voor leven in de tuin zorgen.
  • Glansmispel. De Glansmispel zorgt voor beschutting het hele jaar door. Wat hem uniek maakt is het feit dat het groene blad gemixt wordt met vuurrood blad in het voorjaar. Hij kan drie meter hoog worden en wordt behoorlijk breed wanneer deze niet regelmatig gesnoeid wordt.