Onderhoud_buxus

Buxus onderhoud

11 juni 2018 | Hans

We krijgen vaak vragen over Buxus onderhoud en hoe dit toe te passen. Met name door de recente toename van Buxusrupsen willen mensen extra maatregelen nemen om hun Buxus te beschermen. De beste manier om dit te doen is door gezond onderhoud van de Buxus. Een gezonde plant heeft immers meer weerstand tegen ongedierte of schimmels en gaat sterker de winter in. De Buxus is een populaire haag die zich eenvoudig in specifieke vormen laat snoeien. Het is een plant die veelal wordt gebruikt voor figuursnoeien. Het is tevens een haag die generaties teruggaat. Het is altijd een populaire keuze geweest voor tuinen en gazons. Deze geschiedenis kunnen we zelfs terug traceren naar de Middeleeuwen. Uit deze tijd stamt ook de bijnaam ‘Palmboom’, die in de huidige tijd nog wel eens voor verwarring zorgt met de tropische palm. In de Middeleeuwen werden Buxus takjes uitgedeeld aan kerkbezoekers op Palmzondag, wat resulteerde in de naam ‘Palmboom’. Tegenwoordig is de Buxus een trouwe erfafscheiding met een dicht bladerdek. Om deze mooi en vol te houden is wel gepast Buxus onderhoud vereist.

Gepast Buxus onderhoud

De Buxus is zonder twijfel de meest decoratieve haagsoort die er is. Er kunnen prachtige en unieke hagen van worden gemaakt die bijdragen aan een stijlvolle uitstraling in de tuin. Daarnaast laat deze plant zich eenvoudig in allerlei vormen knippen. Maar de vraag is hoe deze Buxus dan ook zo mooi blijft? Waaruit bestaat het beste Buxus onderhoud?

Planten

Goed Buxus onderhoud begint al bij het planten. Wanneer een Buxusplantje aangeschaft wordt dient deze zo snel mogelijk geplant te worden, het liefst direct na de levering. Graaf eventueel van te voren al wat gaten die deels gevuld kunnen worden met een beetje mest. Zodra de plantjes aankomen kunnen ze gelijk in de gaten gezet worden. Zorg daarnaast dat de Buxus in een kalkrijke grond staat. Geef voldoende water in de eerste periode en druk de grond goed aan.

Verzorging

Planten hebben, net zoals mensen, behoefte aan bepaalde voedingstoffen. Zo doet een Buxus het goed wanneer hij een ruimte hoeveelheid ijzer en magnesium tot zijn beschikking heeft. Dit kunt u toedienen doormiddel van geschikte mest of korrels. Daarnaast moet de Buxus in een kalkrijke grond staan. Zorgt er dus voor dat er geen planten omheen staan die kalk onttrekken. Wanneer uw Buxus een kalktekort heeft zat de plant dit uitten door gele of witte bladranden. Wanneer een Buxus in een pot staat (bijvoorbeeld een Buxusbol) is hij minder goed bestand tegen de vorst. Ondanks dat het een winterharde plant is, kan de pot ’s winters beter op een beschermde plek in een schuur of garage staan. Hij hoeft in die periode geen voeding, maar wel regelmatig water.

Voeding

Voor optimaal Buxus onderhoud zorgt u voor geschikte voeding voor de plant. De Buxus heeft graag ijzer en magnesium en groeit het beste in een kalkrijke grond. Wanneer u voeding zoekt voor deze haag is het dus belangrijk dat die dingen erin zitten. Beendermeel is een goede natuurlijke meststof voor elke tuin.

Snoeien

Buxus onderhoud bestaat ook uit tijdig snoeien. Dit is een eenvoudige taak waar u geen groene vingers voor hoeft te hebben. De beste resultaten ontstaan wanneer u tweemaal per jaar een snoeibeurt geeft. Probeer dit binnen de periode van mei en augustus te doen op een bewolkte dag. Snoeien in de zon kan resulteren in het uitdrogen van de afgesnoeide takken en bladeren.

Haag-Heg heeft de mooiste Buxus